Skip to main content

Ghidul începătorului pentru o plutire de succes

 

Un bazin de plutire poate fi un important instrument pentru dezvoltare personală la dispoziţia dumneavoastră. Beneficiile plutirii în soluţie salină de sare Epson sunt numeroase. Plutirea are efectul de a reduce stresul, reduce durerile cronice, ameliorează şi vindecă accidentările musculare şi chiar unele boli acute sau cronice. În plus, duce la ridicarea stării de spirit, fiind recomandat pentru pacienţii care suferă de depresie şi anxietate, ajută în lupta împotriva dependenţei de tutun, alcool etc, eliberează mintea şi ajută la identificarea soluţiilor optime pentru diferite probleme.

Lista beneficiilor nu se opreşte aici, însă acest articol se adresează celor care doresc să intre pentru prima oară într-un bazin de plutire şi au nevoie de un mic ghid care să le asigure o experienţă cât mai plăcută.

Înainte de plutire

Înainte de a intra într-un bazin de plutire este bine să faci o activitate fizică – fie că ai fost la sală sau la un fotbal cu prietenii, fie că ai făcut curăţenie în casă sau te-ai plimbat puţin pe jos. Orice activitate fizică desfăşurată înainte de plutire ajută la o experienţă cât mai bună în bazin, organismul fiind gata să se relaxeze şi să se destindă odată ce te întinzi în apă.

Dacă aveţi abraziuni pe piele sau răni deschise, fiţi pregătit pentru o senzaţie de usturime. Soluţia de plutire dintr-un singur bazin conţine circa 400 de kilograme de sare Epsom şi orice tăietură va ustura. Un alt sfat ar fi să evitaţi să vă bărbieriţi cu câteva ore înainte de programarea pentru plutire. Deşi soluţia salină ajută la vindecarea rănilor, ea totuşi ustură iar principalul scop pentru care aţi intrat în bazinul de plutire este probabil altul decât curăţarea rănilor.

Înainte de a intra în bazin este bine să mâncaţi ceva uşor, pentru a nu fi deranjaţi de senzaţia de foame la mijlocul şedinţei de 90 de minute. Însă este bine să evitaţi mesele copioase. În caz contrar, s-ar putea să vă ascultaţi stomacul făcând tot felul de zgomote mai mult sau mai puţin ciudate în timp ce digeră ce aţi mâncat. De asemenea, ar trebui evitat şi consumul de băuturi energizante sau cafea. Plusul de energie adus de astfel de băuturi s-ar putea să nu vă lase să vă relaxaţi.

Ar fi bine să intraţi pe uşa centrului de plutire cu 10 – 15 minute înainte de ora programată. Astfel veţi avea timp să vă liniştiţi, să vă obişnuiţi cu mediul, veţi putea să completaţi fişa de plutire şi veţi primi instrucţiunile necesare de la angajaţii centrului.

Apoi, unul dintre angajaţii centrului te va conduce în camera în care se află bazinul de plutire. În cameră se află şi o cabină de duş, chiar lângă bazinul de plutire. Înainte de a intra în bazin trebuie să faci un duş. Astfel scapi de murdăria de peste zi şi de parfumul, deodorantul, gelul de păr etc pe care le foloseşti. Nu este de dorit ca substanţe odorizante să ajungă în mediul de plutire. Dacă porţi lentile de contact, trebuie să le dai jos. Lentilele de contact şi apa sărată nu se înţeleg deloc bine.

Dacă vă gândiţi să vă luaţi costumul de baie, sfatul nostru este să-l lăsaţi acasă. Purtarea unui costum de baie în bazin poate afecta experienţa de plutire. Plutirea este un vehicul puternic ce vă poartă într-o zonă de relaxare din care vă puteţi explora şi extinde conştienţa. Inputuri senzoriale, aşa cum sunt cele produse de articole de îmbrăcăminte, vă pot scoate din starea de reverie pe care o produce plutirea. Din acelaşi motiv este bine să vă scoateţi şi bijuteriile sau alte mici accesorii odată că intraţi în bazin.

Dacă nu vreţi să vă intre apă în urechi, solicitaţi angajaţilor centrului dopuri de urechi. Acestea nu sunt însă necesare pentru o cât mai bună experienţă de plutire. Soluţia salină care pătrunde în urechi dezinfectează şi are efecte benefice în cazul unor infecţii localizate la nivelul urechii, aşa cum sunt otitele.

Dacă sunteţi înainte de prima plutire s-ar putea să vă simţiţi puţin anxios. Este ceva cu totul normal. Cabinele de plutire au dimensiuni generoase tocmai pentru a putea fi frecventate şi de persoanele care suferă de claustrofobie. În plus, în orice moment, vă puteţi ridica din bazin şi ieşi afară. Puteţi aprinde sau stinge lumina, puteţi pune muzică dacă nu vă place liniştea şi puteţi solicita ajutor în orice moment, fiecare bazin fiind prevăzut cu un sistem de comunicaţii de tipul celor folosite pentru bebeluşi. Chiar dacă vă simţiţi cuprins de frică, intraţi în bazin, întindeţi-vă şi încercaţi să vă relaxaţi. După câteva minute veţi uita de frică iar la sfârşitul şedinţei vă veţi simţi ca un alt om.

De asemenea, înainte de a intra în bazin este bine să vă fixaţi un obiectiv. Acesta poate fi intrarea într-o stare de meditaţie adâncă, identificarea unei soluţii la o problemă cotidiană care vă macină, relaxarea sau odihna etc. Orice veţi alege, pentru a ajunge acolo, este bine ca mintea voastră să fie axată spre respectivul deziderat. Odată ce vă întindeţi în bazin şi începeţi plutirea, este bine să nu vă mai gândiţi la acest obiectiv. Staţi liniştiţi şi aveţi încredere. Creierul va şti ce să facă. Lăsaţi lucrurile să curgă de la sine în timpul şedinţei de plutire. De asemenea, nu este nimic rău dacă adormiţi în bazin. Adâncimea apei este de până în 30 de centimetri iar saturaţia de sare face imposibil să vă întoarceţi cu faţa în jos şi să vă înecaţi.

În timpul plutirii

Odată intrat în bazinul de plutire, poate părea neobişnuit să vă lăsaţi capul cu totul în apă. Instinctiv veţi încerca să-l menţineţi în sus, însă acest lucru nu face decât să vă menţină gâtul încordat şi dăunează experienţei de plutire. Relaxaţi-vă şi veţi descoperi că plutiţi fără niciun efort, chiar dacă lăsaţi capul în apă. Sutele de kilograme de sare dintr-un bazin de plutire (concentraţie salină apropiată de cea din Marea Moartă) asigură plutirea perfectă şi fără niciun efort a corpului.

Dacă vă gâdilă ceva în jurul ochilor, poate o picătură de transpiraţie,  nu încercaţi să vă scărpinaţi cu mâna. Degetele voastre sunt acoperite de sare iar disconforul produs de contactul acesteia cu ochii este mai mare decât cel iniţial. Pe marginea bazinului de plutire găsiţi un mic spray cu apă dulce. Folosiţi sprayul cu apă dulce dacă vă irită ceva în zona ochilor.

În timp ce plutiţi, lăsaţi-vă mâinile libere pe lângă corp, sau ţineţi-le ridicate deasupra capului. Cum vă simţiţi mai bine. Nu există o poziţie greşită de plutire. Important este să vă relaxaţi şi să vă destindeţi musculatura.

S-ar putea să fie necesare câteva şedinţe de plutire până veţi fi complet relaxat şi obişnuit cu acest tip de experienţă. Prima dată când am plutit, am fost puţin anxios. Stăteam pe întuneric, în linişte şi îmi simţeam bătăile inimii, ceea ce mi-a provocat iniţial un disconfort. După 10 – 15 minute însă am reuşit să mă relaxez şi am pătruns în etapa premergătoare somnului – nu eram complet adormit ci doar am aţipit. Nu mi-am dat seama când au trecut cele 90 de minute ale şedinţei de plutire, iar prima experienţă pentru mine a fost una excelentă, care m-a făcut să mă întorc în bazin cu prima ocazie, dar mi-a trezit şi interesul pentru a-mi deschide propriul centru de plutire. Alte persoane au raportat că abia după 2 sau 3 şedinţe au reuşit să se relaxeze pe deplin, mediul bazinului de plutire devenind familiar, şi au simţit pe propria lor piele numeroasele efecte benefice ale plutirii în sare de magneziu. Este bine ca de la prima şedinţă de plutire să nu vă aşteptaţi să aveţi o experienţă care să vă schimbe viaţa, un moment de epifanie. Dacă vă fixaţi aşteptările prea sus încă de la prima plutire s-ar putea să fiţi dezamăgit. Plutirea trebuie explorată şi încercată de mai multe ori. Nu există o reţetă exactă. Unii se pot simţi extraordinar încă de la prima plutire, alţii după alte câteva plutiri. Tuturor însă, mai devreme sau mai târziu, plutirea ajunge să le depăşească aşteptările. Iar beneficiile sării de magneziu sunt atât de numeroase încât perseverenţa chiar este recompensată.

Dacă nu vă puteţi relaxa din cauză că sunteţi în permanenţă asaltat de griji, de gânduri, ca de un zgomot de fundal permanent, încercaţi să număraţi de la 1 la 10 şi înapoi de la 10 la 1 de câteva ori. Acest lucru vă poate ajuta să mai scăpaţi de gândurile care nu vă dau pace. Un alt sfat este să vă concentraţi pe respiraţie, la fel ca în cazul meditaţiei. Încă o variantă ar fi să încercaţi să treceţi în revistă ce aţi făcut în ziua dinainte. Pe măsură ce mintea încearcă să inventarieze întregul program al zilei de ieri, veţi observa că începeţi să vă relaxaţi.

Odată atinsă starea de relaxare, puteţi simţi că pătrundeţi într-o zonă aproape hipnotică. Mintea conştientă a fost redusă la tăcere şi începeţi să bateţi la porţile inconştientului. Odată aceste porţi deschise, se poate întâmpla ca gânduri negative sau amintiri neplăcute ce au fost scufundate în inconştient să iasă din nou la suprafaţă. Dacă acest lucru vi se întâmplă, este recomandat să le urmăriţi cum vi se derulează prin faţa ochilor minţii cu detaşare şi curiozitate. Lăsaţi experienţa să vă poarte oriunde vă va purta şi nu încercaţi să preluaţi controlul. Priviţi distant, aşa cum v-aţi uita la un film.

În bazin nu mai există niciun obiectiv a cărui atingere să fie necesară. Nu mai trebuie să faceţi nimic. Nu trebuie să vă îndreptaţi spre nimic. Aceste lucruri sunt cele care vă stresează în viaţa de zi cu zi, iar pentru a uita de ele şi a vă relaxa aţi intrat în bazin. Motto-ul unei conferinţe anuale a celor care practică plutirea şi oferă servicii de plutire în SUA este “Looking Forward To a Whole Lot More Nothing” (privind înainte către nimic). Din această stare de nimic creierul îşi găseşte pacea, liniştea şi fericirea.

Şedinţa de plutire se încheie atunci când un angajat al centrului vine şi bate la uşa bazinului de plutire sau când ia legătura cu persoana din bazin prin intermediul staţiei de comunicaţii.

După plutire

Mulţi susţin că după plutire se simt ca şi când şi-ar fi apăsat butonul de “reset”, remarcând cum stresul, oboseala şi grijile tind spre zero. Odată şedinţa încheiată, ridicaţi-vă încet şi ieşiţi din bazin. Apoi intraţi în duş pentru a spăla sarea de pe corp. Nu este nevoie să folosiţi geluri de duş sau săpun. Simpla clătire cu apă după ce aţi ieşit din bazin este suficientă şi utilă pentru a lasa magneziul să-şi continuie acţiunea. După ce vă ştergeţi şi vă îmbrăcaţi, ieşiţi în holul de aşteptare al salonului şi serviţi un ceai cald. Aşezaţi-vă confortabil pe canapea şi savuraţi ceaiul. Dacă aveţi timpul necesar, încercaţi să scrieţi despre experienţa trăită în jurnalul de testimoniale al centrului. Nu ezitaţi să menţionaţi şi eventualele motive de disconfort. Angajaţii centrului trebuie să ştie ce trebuie remediat pentru ca experienţele de plutire ale clienţilor să fie cât mai apropiate de perfecţiune.

Dacă este posibil, programaţi-vă prima experienţă de plutire după-amiaza sau spre seară, astfel încât după ce părăsiţi centrul de plutire să puteţi să vă îndreptaţi direct spre casă, să luaţi cina şi să vă culcaţi cât timp simţiţi euforia de după plutire. Sunt şanse mari ca a doua zi de dimineaţă să vă treziţi simţindu-vă extraordinar de odihnit, aşa cum poate nu v-aţi mai simţit de mult timp.

Felicitări pentru prima voastră şedinţă de plutire!

Informații Generale

Cine foloseşte bazine de plutire?

Cine foloseşte bazine de plutire?

Practic oricine se poate bucura de relaxarea oferită de un bazin de plutire. Folosirea bazinelor de plutire nu este rezervată vreunei categorii demografice anume. Tineri şi bătrâni, bărbaţi şi femei şi oameni cu diferite ocupaţii şi stiluri de viaţă pot folosi această terapie. Cei care au nevoie să-şi reducă stresul, persoanele care trebuie să fie creative, precum şi cele care trăiesc cu dureri, apreciază în mod deosebit binefacerile oferite de incintele de plutire.

De ce să plutesc?

Principalele motive pentru care oamenii intră în bazinele de plutire sunt legate de reducerea anxietăţii cronice, de îmbunătăţirea funcţiilor cognitive şi pentru a scapa de durere. Unii plutesc pentru a uita timp de câteva zeci de minute de problemele cotidiene, în timp ce alţii aleg plutirea ca pe o formă eficientă de terapie împotriva stresului şi anxietăţii. Plutirea duce la creşterea creativităţii, a atenţiei şi a capacităţii de memorare, precum şi la generarea unui cadru perfect pentru introspecţie, pentru explorarea gândurilor şi emoţiilor într-o stare semiconştientă sau meditativă. Alţii optează pentru plutire pentru a-şi reduce durerea – ca un supliment sau chiar substitut la tratamentul alopat împotriva durerii.

Pot să-mi instalez o incintă de plutire acasă?

Incintele de plutire pot fi cumpărate de oricine doreşte să-şi rezerve o parte din spaţiul de acasă pentru astfel de activităţi. Desigur însă că majoritatea oamenilor găsesc că este mai uşor să vină la centre de plutire pentru a evita costurile ridicate de instalare, constrângerile de spaţiu şi cele legate de întreţinerea bazinelor. Dacă acestea nu reprezintă nişte impedimente, oricine îşi poate achiziţiona propria incintă de plutire pentru acasă. Dacă vă interesează instalarea unei incinte de plutire ne puteţi contacta la unul dintre numerele de telefon de pe site.

Ce conţine apa în care se pluteşte?

Răspunsul cel mai simplu ar fi aproximativ peste 400 de kilograme de sare Epsom (sulfat de magneziu) de puritate farmaceutică. Sarea Epsom, denumită popular şi “sare amară” este dizolvată în apă pentru a obţine o saramură în care se poate pluti fără nicio dificultate, la fel ca la Marea Moartă sau în lacurile foarte sărate, cum este lacul Ursu de la Sovata. După o şedinţă de plutire în soluţia de sulfat de magneziu, care are un pH aproape neutru, de 6, pielea se revigorează şi capătă o textură catifelată. Timp de mii de ani, milioane de oameni s-au scăldat în Marea Moartă pentru a scăpa de dureri osoase şi musculare. Incintele de plutire reprezintă modalitatea modernă prin care oricine poate beneficia de efectele terapeutice ale soluţie suprasaturate în sare.

CHESTIUNI DE SIGURANŢĂ ŞI PRECAUŢII

Femeile însărcinate pot folosi bazinele de plutire?

Da, femeile însărcinate pot folosi incintele de plutire. Plutirea în timpul gravidităţii le ajută să scape pentru o perioadă de timp de apăsarea pe care orice sarcină o exercită asupra corpului, în special asupra coloanei şi a picioarelor. Plutirea le ajută pe femeile însărcinate (şi nu numai) să doarmă mai bine şi le oferă un sentiment generalizat de bine, îndepărtând şi numeroase dintre durerile şi stările de rău asociate uneori gravidităţii. Pentru multe mame, mediul din bazin, care prin absenţa stimulilor vizuali, auditivi şi termici externi, în combinaţie cu soluţia salină reprezintă cea mai apropiată replică posibilă a vieţii intrauterine, deschide posibilitatea unei mai bune conexiuni cu copilul nenăscut.

Însă, pentru că circumstanţele fiecărei sarcini în parte sunt unice, este recomandat ca o gravidă să solicite sfatul medicului înainte de a intra într-o incintă de plutire. Informaţiile următoare sunt relevante din acest punct de vedere: O “plutire” este o sesiune de 60 sau 90 de minute într-un bazin aflat într-o incintă închisă şi suficient de spaţioasă pentru a nu produce senzaţia de claustrofobie, într-un bazin cu nivelul apei de până în 30 de centimetri. Apa este suprasaturată cu sare Epsom (MgSO4) de puritate farmaceutică (în medie se folosesc 500 de kilograme de sare într-un singur bazin). Absorbţia cutanată (prin piele) a sării de magneziu nu produce efectele negative asociate ingestiei sau injectării acestei substanţe şi asigură nivelul optim de magneziu de care organismul are nevoie.

Soluţia în care se pluteşte este sterilizată între sesiunile de plutire prin multiple filtrări: Instalaţia dispune de două filtre pentru particule de 25 şi 5 microni, de un filtru cu lampă UV (cu ultraviolete) şi de o instalaţie dezinfectantă prin ozonificare, la care se adaugă soluţia salină care în sine are importante proprietăţi antibacteriene. Nicio soluţie chimică dezinfectantă, care este toxică şi pentru utilizator (clor etc), nu este folosită de centrul nostru. Suprafeţele bazinului aflate deasupra nivelului apei sunt dezinfectate cu soluţii pe bază de bicarbonat şi oţet, substanţe naturale cu proprietăţi antimicrobiene.

Femeile aflate la menstruaţie pot folosi bazinul de plutire?

Da, femeile aflate la menstruaţie pot pluti dacă folosesc mijloace adecvate de igienă intimă pentru astfel de situaţii, cum ar fi tampoanele interne. Orice femeie care se simte bine la menstruaţie într-o piscină sau bazin public, se poate relaxa şi într-un bazin de plutire.

Copiii pot folosi incintele de plutire?

Deşi incintele de plutire sunt medii sigure pentru copii, unii micuţi pot trece prin episoade de frică sau claustrofobie. Există şi numeroase cazuri de copii care au susţinut că le-a plăcut întunericul şi liniştea din bazin, care sunt diferite de, spre exemplu, întunericul din camera în care dorm şi care uneori îi mai sperie. În general copiii pot folosi incintele de plutire dacă au consimţământul scris al părinţilor sau dacă intră împreună cu unul dintre părinţi în incintă.

Există şi oameni pentru care plutirea nu se recomandă?

Desigur că există şi excepţii, iar plutirea nu este recomandată pentru toată lumea. Persoanele care suferă de epilepsie, persoanele aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, cele care suferă de boli infecţioase cronice, cu răni deschise şi cu afecţiuni psihice nu ar trebui să intre în incintele de plutire.

Daca sunt claustrofob?

Bazinele de plutire tip camera ofera un spatiu interior mai mare decat alte tipuri de bazine si la o adica puteti lasa usa bazinului intredeschisa si lumina aprinsa, pana va acomodati.    

Te poţi îneca într-o incintă de plutire?

Deşi este posibil să te îneci practic în orice corp de lichid, bazinele de plutire sunt excepţional de sigure din acest punct de vedere datorită salinităţii foarte ridicate. Este imposibil să te scufunzi într-un bazin de plutire. Densitatea lichidului este pur şi simplu mult prea mare, iar adâncimea apei este foarte mică – cel mult 30 de centimetri. Odată întins pe spate în poziţia de plutire, este foarte greu să te răsuceşti pe burtă şi imposibil să faci acest lucru în mod inconştient, în somn etc, fiind nevoie să te ridici în poziţia şezând pentru a te putea întoarce pe burtă. Foarte mulţi oameni dorm în timpul şedinţelor de plutire.

Poţi rămâne fără aer într-o incintă de plutire?

Deşi incintele de plutire sunt izolate fonic şi nu lasă lumina de afară să intre, ele sunt prevăzute cu mai multe guri de ventilaţie atât pasive cât şi active (cu ventilator) şi nu sunt închise ermetic, aerul pătrunzând în mod firesc în interior, la fel ca în orice cameră de apartament.

Sunt incintele de plutire igienice?

Simplu spus, interiorul unui bazin de plutire este un mediu cu o igienă excepţională. Simplul fapt că în apa acestor bazine este dizolvată o cantitate de 500 de kilograme de sare Epsom duce la creşterea nivelului salinităţii la niveluri improprii vieţii bacteriene, microbiene sau pentru alte tipuri de agenţi patogeni. Soluţia în care se pluteşte este sterilizată între sesiunile de plutire prin multiple filtrări: Instalaţia dispune de două filtre pentru particule de 25 şi 5 microni, de un filtru cu lampă UV (cu ultraviolete) şi de o instalaţie dezinfectantă prin ozonificare. Nicio soluţie chimică dezinfectantă, care este toxică şi pentru utilizator (clor etc), nu este folosită de centrul nostru. Suprafeţele bazinului aflate deasupra nivelului apei sunt dezinfectate cu soluţii pe bază de bicarbonat şi oţet, substanţe naturale cu proprietăţi antimicrobiene.

PREGĂTIREA PENTRU PLUTIRE

Ce trebuie să port într-un bazin de plutire?

Sesiunile de plutire se desfăşoară în intimitate absolută. Incintele de plutire sunt amplasate în camere prevăzute cu duşuri. Majoritatea oamenilor aleg să plutească complet dezbrăcaţi pentru că până şi un simplu slip poate constitui o distragere de la relaxare într-un astfel de mediu. Desigur că nimeni nu impune ca plutirea să se desfăşoare fără costum de baie. Alegerea sau nu a costumului de baie pentru această activitate ţine în totalitate de fiecare individ. Intrarea în bazinul de plutire cu alte haine în afara costumului de baie (hainele de stradă, pijamale etc) este strict interzisă.

Pot să mănânc ceva înainte să intru în bazin?

Se poate pluti şi pe stomacul gol şi după masă, însă pentru a evita disconfortul posibil rezultat din procesul de digestie a mâncării (zgomotele făcute de stomac şi senzaţia de prea plin), experţii recomandă doar mesele frugale, gustări cu fructe, sau dacă mâncaţi mai mult, este bine să aşteptaţi cel puţin 60 – 120 de minute înainte de a intra în bazin.

Cât de mult pot rămâne în incinta de plutire?

Centrul nostru oferă perioade de plutire de 60 şi 90 de minute. Perioadele de 60 de minute sunt recomandate pentru cei familiarizaţi cu plutirea (care pot intra în starea de relaxare imediat cum se întind în bazin) şi care duc lipsă de timp (în special în cursul săptămânii). Pentru beneficiile depline ale unei şedinţe de plutire, conform numeroaselor studii desfăşurate în domeniu, durata de plutire trebuie să fie de 90 de minute (90 de minute de plutire echivalează cu 6 – 8 ore de somn bun). În funcţie de programări şi de zilele săptămânii, putem asigura şi perioade mai extinse de plutire.

Când este cel mai bine să plutesc?

Perioada din zi aleasă pentru plutire este irelevantă. Unii preferă dimineaţa, alţii seara, după o zi încărcată, în timp ce unii intră în bazin la prânz, între întâlnirile de afaceri sau şedinţe. Alţii preferă pur şi simplu noaptea. Noi vă sfătuim să încercaţi în mai multe momente ale zilei pentru a-l alege pe cel mai potrivit.

Ce trebuie să am la mine pentru o sesiune de plutire?

Noi vă recomandăm să vă luaţi o perie pentru păr, deodorant sau orice alt produs cosmetic consideraţi necesar după ieşirea din bazin şi după duş. Noi vă punem la dispoziţie prosoape, papuci, săpun, gel de duş, dopuri de urechi (deşi mulţi preferă să intre în bazine fără), dischete demachiante, uscătoare de păr şi sticluţe cu apă pentru hidratare.

EXPERIENŢA DE PLUTIRE

Cum intru în incinta de plutire?

Deschideţi incinta bazinului şi păşiţi în bazin la fel cum aţi păşi în cadă – desigur o cadă cu un spaţiu mult mai generos. Odată intraţi în bazin, întindeţi-vă uşor pe spate şi apa face restul, anulând practic efectele gravitaţiei.

Cum te simţi într-un bazin de plutire?

Senzaţia de plutire este dificil de exprimat în cuvinte. Iniţial apa pare plăcut călduţă, însă rapid devine greu de sesizat de receptorii din piele pentru că este menţinută la o temperatură apropiată de cea a corpului uman (între 35 şi 36 de grade Celsius). Acest echilibru termic, combinat cu liniştea oferită de suprimarea stimulilor senzoriali auditivi şi vizuali, permite creierului şi corpului să se relaxeze, să se refacă şi să-şi reîncarce bateriile. Experienţa de plutire este unică pentru fiecare individ în parte şi poate diferi de la o sesiune de plutire la alta. Majoritatea oamenilor raportează însă un sentiment de pace şi relaxare. Unii clienţi susţin că se simt mai creativi în timpul sesiunilor de plutire sau că s-au gândit la chestiuni profunde.

Este suficient să plutesc o dată, sau este nevoie de mai multe şedinţe?

La fel ca orice exerciţiu fizic, meditaţie sau terapie, plutirea este o practică. Este un lucru obişnuit să te simţi foarte relaxat încă de la prima şedinţă, iar această stare se adânceşte şi devine mai lungă cu fiecare altă şedinţă. Întregul bagaj terapeutic oferit de plutire poate fi contemplat abia după mai multe şedinţe. Mulţi dintre clienţi susţin că una sau două sesiuni de plutire pe săptămână sunt suficiente pentru a susţine pe termen lung beneficiile aduse de această terapie.