CHESTIUNI DE SIGURANŢĂ ŞI PRECAUŢII
Femeile însărcinate pot folosi bazinele de plutire?
Da, femeile însărcinate pot folosi incintele de plutire. Plutirea în timpul gravidităţii le ajută să scape pentru o perioadă de timp de apăsarea pe care orice sarcină o exercită asupra corpului, în special asupra coloanei şi a picioarelor. Plutirea le ajută pe femeile însărcinate (şi nu numai) să doarmă mai bine şi le oferă un sentiment generalizat de bine, îndepărtând şi numeroase dintre durerile şi stările de rău asociate uneori gravidităţii. Pentru multe mame, mediul din bazin, care prin absenţa stimulilor vizuali, auditivi şi termici externi, în combinaţie cu soluţia salină reprezintă cea mai apropiată replică posibilă a vieţii intrauterine, deschide posibilitatea unei mai bune conexiuni cu copilul nenăscut.
Însă, pentru că circumstanţele fiecărei sarcini în parte sunt unice, este recomandat ca o gravidă să solicite sfatul medicului înainte de a intra într-o incintă de plutire. Informaţiile următoare sunt relevante din acest punct de vedere: O “plutire” este o sesiune de 60 sau 90 de minute într-un bazin aflat într-o incintă închisă şi suficient de spaţioasă pentru a nu produce senzaţia de claustrofobie, într-un bazin cu nivelul apei de până în 30 de centimetri. Apa este suprasaturată cu sare Epsom (MgSO4) de puritate farmaceutică (în medie se folosesc 500 de kilograme de sare într-un singur bazin). Absorbţia cutanată (prin piele) a sării de magneziu nu produce efectele negative asociate ingestiei sau injectării acestei substanţe şi asigură nivelul optim de magneziu de care organismul are nevoie.
Soluţia în care se pluteşte este sterilizată între sesiunile de plutire prin multiple filtrări: Instalaţia dispune de două filtre pentru particule de 25 şi 5 microni, de un filtru cu lampă UV (cu ultraviolete) şi de o instalaţie dezinfectantă prin ozonificare, la care se adaugă soluţia salină care în sine are importante proprietăţi antibacteriene. Nicio soluţie chimică dezinfectantă, care este toxică şi pentru utilizator (clor etc), nu este folosită de centrul nostru. Suprafeţele bazinului aflate deasupra nivelului apei sunt dezinfectate cu soluţii pe bază de bicarbonat şi oţet, substanţe naturale cu proprietăţi antimicrobiene.
Femeile aflate la menstruaţie pot folosi bazinul de plutire?
Da, femeile aflate la menstruaţie pot pluti dacă folosesc mijloace adecvate de igienă intimă pentru astfel de situaţii, cum ar fi tampoanele interne. Orice femeie care se simte bine la menstruaţie într-o piscină sau bazin public, se poate relaxa şi într-un bazin de plutire.
Copiii pot folosi incintele de plutire?
Deşi incintele de plutire sunt medii sigure pentru copii, unii micuţi pot trece prin episoade de frică sau claustrofobie. Există şi numeroase cazuri de copii care au susţinut că le-a plăcut întunericul şi liniştea din bazin, care sunt diferite de, spre exemplu, întunericul din camera în care dorm şi care uneori îi mai sperie. În general copiii pot folosi incintele de plutire dacă au consimţământul scris al părinţilor sau dacă intră împreună cu unul dintre părinţi în incintă.
Există şi oameni pentru care plutirea nu se recomandă?
Desigur că există şi excepţii, iar plutirea nu este recomandată pentru toată lumea. Persoanele care suferă de epilepsie, persoanele aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, cele care suferă de boli infecţioase cronice, cu răni deschise şi cu afecţiuni psihice nu ar trebui să intre în incintele de plutire.
Daca sunt claustrofob?
Bazinele de plutire tip camera ofera un spatiu interior mai mare decat alte tipuri de bazine si la o adica puteti lasa usa bazinului intredeschisa si lumina aprinsa, pana va acomodati.
Te poţi îneca într-o incintă de plutire?
Deşi este posibil să te îneci practic în orice corp de lichid, bazinele de plutire sunt excepţional de sigure din acest punct de vedere datorită salinităţii foarte ridicate. Este imposibil să te scufunzi într-un bazin de plutire. Densitatea lichidului este pur şi simplu mult prea mare, iar adâncimea apei este foarte mică – cel mult 30 de centimetri. Odată întins pe spate în poziţia de plutire, este foarte greu să te răsuceşti pe burtă şi imposibil să faci acest lucru în mod inconştient, în somn etc, fiind nevoie să te ridici în poziţia şezând pentru a te putea întoarce pe burtă. Foarte mulţi oameni dorm în timpul şedinţelor de plutire.
Poţi rămâne fără aer într-o incintă de plutire?
Deşi incintele de plutire sunt izolate fonic şi nu lasă lumina de afară să intre, ele sunt prevăzute cu mai multe guri de ventilaţie atât pasive cât şi active (cu ventilator) şi nu sunt închise ermetic, aerul pătrunzând în mod firesc în interior, la fel ca în orice cameră de apartament.
Sunt incintele de plutire igienice?
Simplu spus, interiorul unui bazin de plutire este un mediu cu o igienă excepţională. Simplul fapt că în apa acestor bazine este dizolvată o cantitate de 500 de kilograme de sare Epsom duce la creşterea nivelului salinităţii la niveluri improprii vieţii bacteriene, microbiene sau pentru alte tipuri de agenţi patogeni. Soluţia în care se pluteşte este sterilizată între sesiunile de plutire prin multiple filtrări: Instalaţia dispune de două filtre pentru particule de 25 şi 5 microni, de un filtru cu lampă UV (cu ultraviolete) şi de o instalaţie dezinfectantă prin ozonificare. Nicio soluţie chimică dezinfectantă, care este toxică şi pentru utilizator (clor etc), nu este folosită de centrul nostru. Suprafeţele bazinului aflate deasupra nivelului apei sunt dezinfectate cu soluţii pe bază de bicarbonat şi oţet, substanţe naturale cu proprietăţi antimicrobiene.
PREGĂTIREA PENTRU PLUTIRE
Ce trebuie să port într-un bazin de plutire?
Sesiunile de plutire se desfăşoară în intimitate absolută. Incintele de plutire sunt amplasate în camere prevăzute cu duşuri. Majoritatea oamenilor aleg să plutească complet dezbrăcaţi pentru că până şi un simplu slip poate constitui o distragere de la relaxare într-un astfel de mediu. Desigur că nimeni nu impune ca plutirea să se desfăşoare fără costum de baie. Alegerea sau nu a costumului de baie pentru această activitate ţine în totalitate de fiecare individ. Intrarea în bazinul de plutire cu alte haine în afara costumului de baie (hainele de stradă, pijamale etc) este strict interzisă.
Pot să mănânc ceva înainte să intru în bazin?
Se poate pluti şi pe stomacul gol şi după masă, însă pentru a evita disconfortul posibil rezultat din procesul de digestie a mâncării (zgomotele făcute de stomac şi senzaţia de prea plin), experţii recomandă doar mesele frugale, gustări cu fructe, sau dacă mâncaţi mai mult, este bine să aşteptaţi cel puţin 60 – 120 de minute înainte de a intra în bazin.
Cât de mult pot rămâne în incinta de plutire?
Centrul nostru oferă perioade de plutire de 60 şi 90 de minute. Perioadele de 60 de minute sunt recomandate pentru cei familiarizaţi cu plutirea (care pot intra în starea de relaxare imediat cum se întind în bazin) şi care duc lipsă de timp (în special în cursul săptămânii). Pentru beneficiile depline ale unei şedinţe de plutire, conform numeroaselor studii desfăşurate în domeniu, durata de plutire trebuie să fie de 90 de minute (90 de minute de plutire echivalează cu 6 – 8 ore de somn bun). În funcţie de programări şi de zilele săptămânii, putem asigura şi perioade mai extinse de plutire.
Când este cel mai bine să plutesc?
Perioada din zi aleasă pentru plutire este irelevantă. Unii preferă dimineaţa, alţii seara, după o zi încărcată, în timp ce unii intră în bazin la prânz, între întâlnirile de afaceri sau şedinţe. Alţii preferă pur şi simplu noaptea. Noi vă sfătuim să încercaţi în mai multe momente ale zilei pentru a-l alege pe cel mai potrivit.
Ce trebuie să am la mine pentru o sesiune de plutire?
Noi vă recomandăm să vă luaţi o perie pentru păr, deodorant sau orice alt produs cosmetic consideraţi necesar după ieşirea din bazin şi după duş. Noi vă punem la dispoziţie prosoape, papuci, săpun, gel de duş, dopuri de urechi (deşi mulţi preferă să intre în bazine fără), dischete demachiante, uscătoare de păr şi sticluţe cu apă pentru hidratare.
EXPERIENŢA DE PLUTIRE
Cum intru în incinta de plutire?
Deschideţi incinta bazinului şi păşiţi în bazin la fel cum aţi păşi în cadă – desigur o cadă cu un spaţiu mult mai generos. Odată intraţi în bazin, întindeţi-vă uşor pe spate şi apa face restul, anulând practic efectele gravitaţiei.
Cum te simţi într-un bazin de plutire?
Senzaţia de plutire este dificil de exprimat în cuvinte. Iniţial apa pare plăcut călduţă, însă rapid devine greu de sesizat de receptorii din piele pentru că este menţinută la o temperatură apropiată de cea a corpului uman (între 35 şi 36 de grade Celsius). Acest echilibru termic, combinat cu liniştea oferită de suprimarea stimulilor senzoriali auditivi şi vizuali, permite creierului şi corpului să se relaxeze, să se refacă şi să-şi reîncarce bateriile. Experienţa de plutire este unică pentru fiecare individ în parte şi poate diferi de la o sesiune de plutire la alta. Majoritatea oamenilor raportează însă un sentiment de pace şi relaxare. Unii clienţi susţin că se simt mai creativi în timpul sesiunilor de plutire sau că s-au gândit la chestiuni profunde.
Este suficient să plutesc o dată, sau este nevoie de mai multe şedinţe?
La fel ca orice exerciţiu fizic, meditaţie sau terapie, plutirea este o practică. Este un lucru obişnuit să te simţi foarte relaxat încă de la prima şedinţă, iar această stare se adânceşte şi devine mai lungă cu fiecare altă şedinţă. Întregul bagaj terapeutic oferit de plutire poate fi contemplat abia după mai multe şedinţe. Mulţi dintre clienţi susţin că una sau două sesiuni de plutire pe săptămână sunt suficiente pentru a susţine pe termen lung beneficiile aduse de această terapie.