Gravitatia zero ucide celulele canceroase
Dupa o singura zi in conditii de zero gravitatie, in cadrul unui experiment australian, oamenii de stiinta au descoperit ca peste 80% din celulele canceroase au murit. Intr-o etapa urmatoare, ei vor trimite culturi de celule canceroase in spatiu. Rezultatele obtinute confirma alte studii anterioare desfasurate de cercetatori germani.
Cercetatorii australieni planuiesc sa trimita culturi de celule in spatiu, dupa ce experimente desfasurate pe Pamant sugereaza ca microgravitatia are un efect remarcabil asupra celulelor canceroase.
“Multi oameni din jurul meu au inceput sa se imbolnaveasca de cancer, iar acest lucru m-a motivat sa studiez celulele canceroase”, a declarat pentru Deutsche Welle Joshua Chou, cercetator in inginerie biomedicala la Universitatea Tehnologica din Sydney. El a mai precizat ca a inceput sa testeze modul in care celulele canceroase se comporta in conditii de gravitatie zero dupa ce a studiat modalitati de prevenire a pierderilor de densitate osoasa in spatiu.
“Nu avem cum sa obtinem un tratament care sa fie ca un glont de argint impotriva cancerului pentru ca, la fiecare pacient, cancerul este diferit si oamenii reactioneaza diferit la aceasta boala”, a mai sustinut el. “Ceea ce insa mi-am dorit cu adevarat a fost sa aflu daca aceste cancere au ceva in comun. De aceea am luat decizia sa le introduce in dispozitivul de microgravitatie”.
Lansarea celulelor in spatiu
Rezultatele preliminare obtinute de Chou au indicat un efect radical. “Am luat patru tipuri diferite de celule canceroase din diferite parti ale corpului – sani, ovare, plamani si nas – si le-am pus intr-un mediu lipsit de gravitatie. Am descoperit astfel ca in 24 de ore, intre 80% si 90% din aceste celule au murit”.
Alaturi de unul dintre studentii sai, Anthony Kirollos, Chou doreste sa trimita culturi de celule canceroase pe Statia Spatiala Internationala (ISS) in cursul anului 2020.
“Vrem sa aflam daca microgravitatia este cea care are un astfel de efect asupra celulelor si daca se pot manifesta si alti factori prezenti in spatiu – asa cum este radiatia solara”, a explicat el.
Un astfel de proiect nu este insa usor. “A trebuit sa dezvoltam noi singuri multe dintre tehnologiile necesare pentru acest proiect. Partea de inginerie este deja o provocare foarte mare, insa cel mai dificil lucru va fi sa mentinem aceste celule in viata si apoi sa le aducem inapoi din spatiu”, a declarant Chou.
Nu este pentru prima oara cand celule canceroase sunt trimise in spatiu
Un alt om de stiinta obisnuit cu astfel de provocari este Daniela Grimm, professor de biologie gravitationala si medicina regenerativa translationala la Universitatea din Magdeburg, in centrul Germaniei şi la Universitatea daneza Aarhus.
In 2017, Grimm a condus un experiment in care a testat comportamentul celulelor canceroase tiroidiene in spatiu. Un mic recipient continand o cultura de celulele canceroase tiroidiene a fost lansat in spatiu in cadrul unei misiuni chineze.
“Aceasta (noua cercetare) este extraordinara. Este o confirmare a rezultatelor cercetarii noastre – mai ales pentru ca oamenii de stiinta australieni studiaza alte tipuri de celule canceroase”, a declarant Grimm pentru Deutsche Welle.
Doar in conditii de gravitatie zero celulele tumorale mor prin mecanismul de “moarte celulara programata “
Timp de aproape doua decenii, cercetatorii au investigat modul in care celulele dezvolta clustere celulare 3D – asa-numitele sferoide – in conditii de microgravitatie. Proprietatile lor sunt mai apropiate de cele ale celulelor tumorale din organismal uman decat de cele ale celulelor ce pot fi cultivate in conditii de laborator, 2D. Aceste sferoide sunt folosite pentru identificarea unor biomolecule de care se poate atasa o substanta activa. Sferoidele contin numeroase proteine care activeaza, printre altele, si moartea celulara programata. In cazul celulelor sanatoase, acest mecanism de suicid biologic asigura inlaturarea celulelor batrane sau bolnave din organism. In celulele tumorale insa, acest mecanism important nu mai este activ, iar celulele bolnave traiesc si se inmultesc.
Terapia prin plutire si imponderabilitatea
NASA utilizeaza tancuri de plutire in programele de pregatire a astronautilor de 50 de ani. Datorita nivelului ridicat de sare din apa in bazinul de plutire se creeaza un mediu de microgravitatie. Desi pe termen lung lipsa gravitatiei are efecte nocive asupra organismului, pe termen scurt gravitatia zero ofera multe beneficii celor care practica terapia prin plutire.
Iata ca cele mai noi studii demonstreaza ca printre multe alte beneficii, gravitatia zero activeaza in organismul uman mecanismul de “moarte celulara programata “ care omoara celulele tumorale.
Cu exceptia cazului in care sunteti astronaut, bazinul de plutire este singurul loc in care puteti experimenta imponderabilitatea.
Dr Joshua Chou, Departmentul de Inginerie Biomedicala, Universitatea Tehnologica din Sydney
Dr Daniela Grimm, Departamentul de Biomedicina, Universitatea Aarhus
Sursa: https://www.dw.com/en/zero-gravity-kills-cancer-cells/a-50230741