Skip to main content
Noutati

Tu poti sa-ti schimbi paradigma?

By 2019-09-05No Comments

Tu poti sa-ti schimbi paradigma?

Ştiai că, în pofida eforturilor depuse, peste 90% din populaţie obţine an după an aceleaşi rezultate?

Dacă se remarcă totuşi o îmbunătăţire, aceasta este de obicei minimă — insuficientă pentru a produce o schimbare substanţială în vieţile oamenilor.

Ce le închide acestor oameni care muncesc din greu drumul spre succes?

Un singur lucru – paradigmele.

Ce este o paradigmă?

O paradigmă este similară unui program mental instalat în subconştient. Iar acest program are un control aproape absolut asupra comportamentului tău de zi cu zi, habitual.

Dacă te gândeşti la asta, ajungi la concluzia că, virtual, orice comportament al tău este habitual. Din momentul când te ridici din pat, dimineaţa, până când pui din nou capul pe pernă, noaptea, aproape tot ceea ce faci face parte dintr-o rutină.

Paradigma ta are o influenţă uriaşă asupra majorităţii aspectelor din viaţa ta. Spre exemplu, îţi controlează …

  • Percepţia
  • Modul în care îţi petreci timpul
  • Creativitatea
  • Eficienţa
  • Productivitatea
  • Logica
  • Abilitatea de a câştiga bani.

Paradigma ridică ziduri în jurul tuturor acestor aspecte şi, oricât de mult ai încerca, nu le poţi dărâma până nu schimbi obiceiurile care au construit respectiva paradigmă.

Să ne uităm la câteva obiceiuri comune care pot influenţa fiecare dintre aceste aspecte ale vieţii.

Percepţia

De multe ori suntem cei mai aspri critici ai noştri, însă atunci când ai obiceiul de a te critica constant, atunci alimentezi sentimentul că nu eşti suficient de bun. Însă pentru ce şi faţă de cine nu te consideri suficient de bun? Şi în conformitate cu care standarde?

Dacă acest obicei sau credinţă este puternic(ă) în cazul tău, atunci cum ai putea să-ţi creezi o viaţă fericită, prosperă şi sănătoasă? Cumva, modul tău de programare mentală îţi distruge din start orice şansă la fericire.

Modul în care îţi petreci timpul

Fie că este vorba de calculator, televizor, tabletă sau telefon, milioane şi milioane de oameni din întreaga lume îşi petrec prea mult timp, zilnic, cu ochii pironiţi într-un ecran.

Foarte mulţi vor spune că lucrează pe un astfel de dispozitiv. Însă cu totul altceva este să rămâi ore în şir pe Facebook, Instagram, Twitter, sau în faţa televizorului şi atunci când nu lucrezi.

Cei care fac acest lucru îşi irosesc timpul pe care ar putea să-l petreacă implicaţi în activităţi semnificative care pot îmbunătăţi calitatea vieţii.

Creativitatea

Este foarte obişnuită concepţia că pentru orice problemă există doar o soluţie corectă.

Însă, dacă crezi că majoritatea întrebărilor au un singur răspuns corect, atunci nu faci decât să elimini numeroase oportunităţi din viaţa ta.

Acest mod de gândire îşi trage rădăcinile dintr-un sistem educaţional care ne pirogravează în creier ideea că este mai bine să memorezi răspunsurile corecte decât să le cauţi singur.

Această abordare poate da rezultate în ceea ce priveşte problemele matematice, însă pentru orice altceva este extrem de limitată. Fie că este vorba de vânzări, de marketing, sau de a decide următorul pas pe care-l faci în viaţă, nu există niciodată un singur răspuns corect. Există numeroase abordări creative diferite pentru toate problemele vieţii.

Eficienţă

Ai tendinţa să amâni ceea ce trebuie să faci pentru că “lucrezi mult mai bine sub presiune?” Poate că stai până noaptea târziu sau chiar nu te mai culci pentru a termina munca la un proiect sau pentru a învăţa pentru un examen. Sau poate ca obişnuieşti să-ţi plăteşti facturile dincolo de scadenţă sau să cumperi cadouri în timp ce te afli în drum spre o petrecere.

În general, procrastinatorii se saboteaza singuri pentru a nu trebui sa faca ceva ce nu vor sa faca. Rezultatele sunt, deseori, proiecte de calitate slabă, bani risipiţi şi întârzieri mari la petreceri şi alte evenimente.

Aici nu este vorba de modul în care îţi împarţi timpul; ci este despre faptul că eşti mai puţin eficient decât ai putea fi pentru că laşi frica, motivaţii din exterior sau sentimentul de rebeliune împotriva normelor să-ţi controleze acţiunile.

Fie că este vorba de frica de eşec sau de succes, de frica de a lua o decizie proastă, sau de rebeliunea împotriva unor şefi care doresc să controleze totul, a prietenilor sau a altor figuri de autoritate din viaţa ta, obiceiul procrastinării nu va scoate niciodată ce ai mai bun.

Productivitate

Mulţi oameni se mândresc capacitatea lor de a face mai multe lucruri simultan, multitasking. Desigur însă că atunci când faci mai multe lucruri simultan, productivitatea scade. Atunci când încerci să faci fie şi doar două lucruri simultan, creierul nu face faţă pentru a duce ambele sarcini la sfârşit cu succes.

Dacă reuşeşti să elimini tot ceea ce te distrage şi îţi concentrezi întreaga atenţie asupra unui singur lucru, poţi face foarte multe, pe rând, într-un interval scurt de timp.

Logica

Gândurile majorităţii oamenilor sunt haotice şi apar aleator pentru că oamenii reacţionează constant faţă de ceea ce văd, aud, gustă, ating sau miros. Este foarte greu să gândeşti logic atunci când reacţionezi la tot ce se întâmplă în jurul tău. Iar dacă doreşti să îmbunătăţeşti un anumit aspect din viaţa ta, va fi foarte greu sau chiar imposibil atât timp când mintea ta este preocupată cu stimulii care te înconjoară.

Gândirea şi acţiunea logică necesită ordine în gânduri. Dacă vrei să ai gândurile în ordine, fă-ţi un obicei din a te gândi la ceea ce vrei şi alege să-i răspunzi vieţii şi nu doar să reacţionezi faţă de ea.

Abilitatea de a câştiga bani

Oamenii bogaţi se simt confortabil când vorbesc despre bani. Majoritatea oamenilor nu se simt însă confortabil cu ideea banilor şi de aceea, de obicei, evită să vorbească despre acest subiect şi nu-şi fixează obiectivul de a se îmbogăţi.

Dacă nu îţi vine uşor să te vezi în situaţia în care să te bucuri de abundenţă şi de libertate financiară, încearcă să-ţi schimbi credinţele despre bani şi stabileşte-ti obiective care să te ajute să aduci mai mult din tine la suprafaţă.

Cum să determini care este paradigma ta

Cea mai bună metodă de a descoperi ce paradigmă îţi guvernează viaţa este să-ţi analizezi rezultatele curente. Ar trebui să te gândeşti puţin la viaţa ta şi să să-ţi răspunzi la următoarele întrebări …

  • Ziua ta începe de fiecare dată cu recunoştinţă şi are un scop?
  • Care este suma cea mai mare de bani pe care ai câştigat-o într-un an?
  • Trăieşti aşa cum ţi-ai dori să o faci? Dacă nu, de ce?

Răspunsul la aceste întrebări şi la altele similare te va ajuta să-ţi descoperi paradigma, să descoperi ce controlează rezultatele pe care le obţii de la viaţă şi să identifici care sunt obiceiurile din care ai de câştigat şi care sunt cele în detrimentul tău.

Vestea bună este că, dacă nu eşti mulţumit de rezultatele tale şi ai vrea să te descurci mai bine, stă în puterea ta să schimbi lucrurile.

Cum schimbi o paradigmă?

Nu-ţi poţi schimba paradigma doar printr-un efort de voinţă. De fapt, sunt doar două modalităţi prin care o poţi face.

Una dintre ele este impactul emoţional. Atunci când ceva te loveşte atât de dur încât viaţa ta se va schimba pentru totdeauna. De obicei natura acestei modalităţi este negativă, dar nu exclusiv.

Cea de-a doua modalitate este să schimbi o paradigmă în acelaşi mod în care s-a format – prin repetarea unor idei. Prin expunerea ta la o idee nouă în mod repetat, în scopul de a înlocui una sau mai multe credinţe vechi, demult înrădăcinate în subconştientul tău.

Pentru a începe, ar trebui să alegi în mod conştient o nouă credinţă care este aliniată cu rezultatele pe care vrei să le obţii şi cu noile obiceiuri care te vor duce la aceste rezultate. Apoi trebuie să vizualizaţi această idee şi să o repetaţi însoţită de afecte, de sentimentele pe care vi le trezeşte (ca şi când deja ai ceea ce îţi doreşti) pentru a se imprima în subconştient.

De asemenea, în mod conştient şi deliberat trebuie să înlocuieşti obiceiurile “rele” cu obiceiuri bune. Altfel s-ar putea să-ţi formezi un alt obicei rău care să-I ia locul obiceiului rău de care vrei să scapi.

Dacă reuşeşti să schimbi măcar o parte mică din vechea paradigmă, diferenţa în rezultatele pe care le vei obţine s-ar putea să fie imensă, în orice domeniu sau aspect al vieţii. Însă nu te amăgi singur. Nu-ţi vei putea schimba definitiv viaţa până nu-ţi vei schimba paradigma.

Indiferent de câte ori ai mai încercat înainte, POŢI obţine rezultate mult mai bune în viaţa ta!

Bazinele de plutire te ajută să schimbi paradigma! Float tank-ul este anume conceput să te protejeze de orice stimuli externi care ar putea să îți perturbe atenția.

Plutirea este acel obicei bun pe care dacă il lași îți poate schimba viața!

Sursa: https://www.proctorgallagherinstitute.com/36132/the-problem-with-paradigms?fbclid=IwAR2jnXTSBNfM6PvvfXGUuIXnLnYFH5XQHI2x0I1eTYYA8HftAJ1qqVxFIrw

Leave a Reply