Skip to main content
Despre floatingNoutati

Cat de des sa plutesc?

By 2019-02-28No Comments

Cat de des sa plutesc?

Adevarata putere a terapiei prin plutire este descoperita abia cand plutirea este abordata ca o practica… 

Plutirea, la fel ca si alte lucruri (alergarea de rezistenta, yoga, meditatia) este cel mai bine resimtita si are cele mai mari beneficii atunci cand este facuta cu regularitate. Plutirea are o curba a invatarii si un efect cumulativ.

Cea mai mare parte din aceasta curba a invatarii este acoperita dupa primele 3 sedinte de plutire (daca sunt facute in interval de cel mult 4 – 6 saptamani) si poate fi impartita in doua seturi de aptitudini: 1) aptitudini hard si 2) aptitudini soft.

1 Aptitudinile hard:

– Cunoasterea asa-numitului ritual de plutire: toaleta, dus, dopuri de urechi, plutire, dus, ceai in camera de receptie a centrului etc.

– Dopurile de urechi trebuie puse bine; desi multi recomanda plutire fara (doar in cazul persoanelor care nu au sensibilitati ale urechii – caz in care este important sa va spalati bine in urechi dupa plutire pentru a evita acumularea de sare.

– Este de evitat sa va intre apa in ochi.

– Identificarea pozitiei de plutire pentru maximum de confort.

– Constientizarea faptului ca sunteti liber sa intrati si sa iesiti din bazinul de plutire oricand doriti.

2 Aptitudinile soft:

– Sa stii cum sa-ti calmezi mintea si spiritul (meditatia este o aptitudine foarte importanta).

– Sentimentul de control pe care ti-l ofera faptul ca poti intra si iesi din bazin oricand doresti.

– Cultivarea compasiunii si a sti de ce ai nevoie pentru a te abandona starii de plutire.

– Cunoaste-te pe tine insuti (cum spunea Socrate) – cultiva-ti increderea si confortul cu propria persoana, cu propria prezenta pentru a-ti putea explora liber sinele in bazinul de plutire si pentru a primi cel mai ridicat nivel al beneficiilor terapeutice (atat psihice cat si fizice) ale plutirii.

Plutirea trebuie sa devina o activitate personala:

Exista numeroase variabile care tin de individ si care trebuie cunoscute pentru o experienta cat mai perfecta si personalizata de plutire. Dintre aceste variabile amintim:

– Perioada din zi in care-mi place cel mai mult sa plutesc (dimineata, la pranz, seara).

– Pot sa mananc inainte de plutire si cum imi afecteaza masa experienta de plutire.

– Ce fel de activitati imi place sa urmez inainte de plutire si pe care ar trebui sa le evit.

– Sa plutesc cu muzica sau in liniste absoluta.

Mintea si corpul trec printr-un proces de aclimatizare atunci cand sunt expuse in mod regulat procesului de plutire intr-un mediu de deprivare senzoriala asa cum este bazinul de plutire. Studii demonstreaza ca regiuni ale creierului devin modulate prin expunerea frecventa la plutire.

Pe masura ce practica plutirii creste si evolueaza, la fel se poate intampla si cu relatia pe care o ai cu tine insuti. Fiecare experienta de plutire este diferita pentru ca si tu esti o persoana diferita in fiecare zi. Plutirea iti pune la dispozitie un spatiu optimizat, pentru o anumita perioada de timp, in care iti poti explora prezentul din punct de vedere existential. Te deconectezi de tot ceea ce este exterior pentru a te reconecta cu ce ai in tine. Iti cureti mintea de ganduri recurente si iti cureti sistemul nervos de stres, obtinand in schimb o mult mai mare claritate, calm si sensibilitate. Intr-un fel ii permiti sinelui tau sa se manifeste cat mai autentic. Din bazin va iesi o varianta a ta mai stabila, mai puternica, in viata de zi cu zi, la munca, in familie sau relatie. Prin faptul ca-ti daruiesti tie aceasta varianta mai buna a sinelui, o daruiesti de fapt si tuturor celor din jur, oameni cu care intri in contact.

Sugestii de frecventa a plutirii:

La inceput, plutirea de 2-3 ori pe luna, timp de 2-3 luni reprezinta o modalitate excelenta de a te familiariza cu aceasta forma de terapie si cu procesul de autocunoastere. Pentru cei hotarati sa incerce aceasta terapie, plutirea cu o frecventa de o data pe saptamana da rezultate foarte bune. Insa chiar si 1-2 plutiri pe luna, timp de 4-6 luni reprezinta un bun inceput.

Odata ce ai incheiat un prim ciclu de 10 plutiri, la una dintre frecventele sugerate mai sus, ajungi deja sa intelegi modul in care aceasta terapie actioneaza asupra ta, ce beneficii are asupra vietii tale. Apoi, de obicei 1-2 plutiri pe luna sunt suficiente. Daca treci printr-o perioada mai complicata din viata si ajungi sa te simti stresat, atunci este un semn ca trebuie sa plutesti. Daca alegi sa nu plutesti in astfel de perioade, invocand de obicei lipsa de timp, atunci nu faci o alegere strategica in folosul tau si impotriva acumularii de stres. Atunci cand totul merge ca pe roate ai nevoie mai mica de plutire, insa atunci cand viata devine plina de probleme ar fi bine sa-ti faci timp sa plutesti o data sau de doua ori pe saptamana. Ai nevoie sa-ti sustii activitatea sistemului nervos central, gandirea, actiunile si comportamentul.

Va multumim ca ati citit ce am avut de spus despre plutire. Scopul nostru este ca tot mai multi oameni sa descopere si sa se conecteze la plutire la fel cum am facut noi si numerosi altii, atat clienti de-ai nostri cat si oameni din toate partile lumii.

Va asteptam in Bucuresti la centrul de plutire Zen Float Spa!

Sursa: floathouse.ca

Leave a Reply