Sapte motive pentru care plutirea ar trebui sa faca parte din programul tau de wellness in 2019
Anul 2018 s-a incheiat cu focuri de artificii si clinchet de pahare cu sampanie. Acum, la inceputul lunii ianuarie, multi incep sa-si stabileasca prioritatile pentru noul an, pornind de la ce au facut, dar mai ales ce nu au reusit sa faca in 2018. Sugestia noastra pentru cei care doresc sa se dezvolte, sa evolueze din punct de vedere mental si spiritual dar si sa dobandeasca si sa-si mentina o stare optima a sanatatii este terapia prin plutire.
Plutirea intr-un bazin de privare senzoriala, intr-o solutie suprasaturata in sare de magneziu, ofera beneficii deopotriva pentru corp, minte si spirit, aceasta sfanta treime a sanatatii si bunastarii fiecaruia.
Iata 7 motive pentru care plutirea ar trebui sa devina parte a rutinei tale pentru sanatate – corp, minte si spirit – pe anul 2019:
Rezultate pentru corp + minte + spirit
Asa cum am mentionat mai sus, terapia prin plutire te poate ajuta sa te apropii de potentialul tau atat din punct de vedere mental, fizic cat si spiritual. Din punct de vedere mental, terapia prin plutire este o excelenta modalitate de a reduce stresul si anxietatea, iti poate calma maimuta care nu te lasa sa-ti pui ordine in ganduri si iti mareste creativitatea. Din punct de vedere fizic, sarea Epsom (sulfatul de magneziu) folosit in amestec cu apa pentru a crea solutia de plutire te ajuta sa-ti relaxezi musculatura, iti face pielea si parul matasoase si iti ajuta organismul sa se detoxifice. Spiritual, terapia prin plutire este unul dintre cele mai bune instrumente pentru dezvoltare personala si pentru explorarea unor niveluri subtile ale constiintei, pentru ca atunci cand te afli intr-un bazin de plutire lumea exterioara parca dispare si ramane doar timpul pe care ti-l acorzi in exclusivitate tie.
Un somn mai bun
Chiar si dupa o singura sedinta de plutire, corpul si mintea ta vor fi mai relaxate, mai calme. Sarea de magneziu din bazine iti relaxeaza musculatura si destinde tensiunile acumulate in corpul tau. Nivelul cortizolului (hormon de stres) din organism este, de asemenea, redus prin plutire (Turner si Fine). Unul dintre numeroasele studii realizate despre terapia prin plutire a ajuns la concluzia ca o singura ora in bazinul de plutire are acelasi efect asupra reducerii nivelului cortizolului din organism ca patru ore de somn bun (Feinstein et al. 2018).1
Reduce stresul si calmeaza gandurile
Asa cum am mentionat, terapia prin plutire reduce nivelul cortizolului din organism (Turner si Fine) 4. Cortizolul este hormonul de raspuns la stres, si atunci cand are un nivel prea ridicat pentru prea mult timp ne face sa ne simtim coplesiti, uneori chiar anxiosi. Plutirea te ajuta sa reduci fiziologic stresul si sa te simti mult mai calm.
In al doilea rand, bazinul de plutire este un loc ideal pentru a gasi solutii la problemele cu care te confrunti. In bazin nu te deranjeaza nimic si poti sa-ti lasi mintea sa analizeze situatiile cu care te confrunti si sa-ti ofere solutiile ideale. In plus, plutirea iti mareste creativitatea (Norlander et al) 2 si poti gasi mai usor solutii mai bune pentru problemele tale. Faptul ca-ti vei oferi timpul necesar pentru a medita asupra problemelor si solutiilor de care ai nevoie, te va ajuta sa iesi mult mai linistit dintr-un bazin de plutire.
Detox
Magneziul din sarea Epsom este un element crucial pentru detoxifiere, eliminand din organism diferite substante toxice si metale grele (Segura, Gabriela) 3. Magneziul contribuie la detoxifiere prin stimularea activitatii celulare pentru eliberarea toxinelor din mediul celular in sange, de unde sunt eliminate din organism.
Ia-ti o pauza de la tehnologie
Este evident ca traim impresurati de tehnologie si de bombardati de mesaje publicitare. Fie ca este vorba de telefonul mobil, de televizor, laptop sau de retelele de socializare, suntem in mod constant distrasi iar marile corporatii se lupta pentru atentia noastra si pentru fisele cu obiceiurile noastre de consumatori. In exces, toata aceasta zarva multimedia din jurul nostru duce la pierderea concentrarii, la scaderea creativitatii si la topirea individualitatii.
Atunci cand intram in bazinul de plutire tot acest zgomot de fond care ne perturba viata ramane afara. Terapia prin plutire reprezinta cea mai eficienta modalitate de a te desprinde, de a-i oferi creierului o pauza de la vacarmul lumii moderne.
Dezvolta-ti constiinta de sine
Mediul oferit de bazinul de plutire este ideal pentru a-ti dezvolta constiinta de sine. In bazin poti fi, in sfarsit, singur cu tine si cu gandurile tale, o situatie care pe multi ii sperie la inceput. Ii sperie pentru ca in societatea moderna suntem atat de interconectati si de apropiati incat am uitat cum e sa fim singuri. Acesta este motivul pentru care bazinul de plutire este considerat cea mai eficienta forma de autodezvoltare si cea mai usoara modalitate de a-ti dezvolta constiinta de sine. In bazin nimeni si nimic nu-ti sugereaza ce ar trebui sa spui, cum ar trebui sa te comporti sau ce sa faci. Acolo ai sansa de a te reconecta la tine, la individ si sa redescoperi cine esti cu adevarat, fara nicio sursa externa care sa te distraga si sa-ti influenteze gandurile.
Anul in care iti indeplinesti in sfarsit rezolutiile de Anul Nou
Rezolutiile de Anul Nou au dobandit deja valoare de anecdota. Toti ne propunem sa facem ceva bun pentru noi in noul an, sa ne lasam de fumat, sa facem mai mult sport etc dar foarte putini reusesc sa se tina de ce si-au propus. Din acest punct de vedere, bazinul de plutire poate fi comparat cu sala de sport – cu cat plutesti mai mult (sau cu cat mergi mai mult la sala) cu atat te vei simti mai bine. Iar toate acestea se leaga apoi cu efecte extraordinare, atat pentru organism dar si psihologice, oferind un boost increderii de sine. Spre exemplu, cei care reusesc sa se tina de sport, devin dintr-o data interesati si sa manance cat mai sanatos, sa se odihneasca mai bine si sa se trezeasca mai devreme dimineata pentru a face cat mai multe cu viata lor. La fel se intampla si cu cei care practica terapia prin plutire.
Atunci cand incepi sa plutesti in mod regulat devii mai constient de tot ceea ce faci cu viata ta – de conversatiile pe care le porti, de cartile pe care le citesti, de serialele pe care le vezi, de mancarea pe care o alegi etc. Intr-un efect de bulgare de zapada, viata ta se va schimba in bine.
Te asteptam sa plutesti la centrul nostru de plutire din Bucuresti, Zen Float Spa!
Referinte
- Feinstein, Justin S., et al. “Examining the Short-Term Anxiolytic and Antidepressant Effect of Floatation-REST.” PLOS ONE, Laureate Institute Of Brain Research, 2018.
- Norlander, Torsten, et al. “Effects of Flotation REST on Creative Problem Solving and Originality.” Research Gate, Dec. 1998.
- Segura, Gabriela. “Magnesium: The Spark of Life.” The Health Matrix, 4 Jan. 2011.
- Turner, J W, and Thomas H Fine. “Effects of Relaxation Associated with Brief Restricted Environmental Stimulation Therapy (REST) on Plasma Cortisol, ACTH, and LH.”Research Gate, Apr. 1983.