Dr. Mercola despre beneficiile Terapiei prin Plutire
Pe scurt:
- Majoritatea bazinelor (tank de plutire) sunt de dimensiunea unui pat mare si contin nu mai mult de 30 de centimetri de apa suprasaturata cu sare Epsom astfel incat sa se poata pluti fara niciun efort
- Este corelata cu o mare varietate de beneficii, printre care reducerea stresului, reducerea anxietatii si depresiei, reducerea durerilor cronice, a inflamatiilor, imbunatatiri in cazul persoanelor care sufera de oboseala cronica si de sindromul burnout
- Datorita acestor beneficii, terapia prin plutire poate fi un valoros instrument de preventie si tratament.
- Terapia prin plutire poate imbunatati creativitatea, adanceste starile meditative si mareste performanta sportiva
- Terapia prin privare senzoriala are importante efecte benefice si in tratamentul traumelor cerebrale, prin resetarea sistemului neuroendocrin
Autor: Dr. Mercola
Daca te-ai gandit vreodata sa incerci terapia prin plutire, sa stii ca nu esti singur(a).Tehnicile de privare senzoriala devin din ce in ce mai populare si au beneficii care pornesc de la simpla relaxare (care cateodata pare atat de greu de obtinut) si ajung pana la recuperarea dupa traumatisme soldate cu leziuni cerebrale.
Majoritatea bazinelor sau tank-urilor de plutire sunt de dimensiunea unui pat mare si contin nu mai mult de 30 de centimetri de apa suprasaturata cu 500 de kilograme de sare Epsom (sulfat de magneziu).
Conform lui Graham Talley, fondator Float On, care organizeaza in fiecare an Conferinta despre Plutire (Float Conference), apa dintr-un bazin de plutire “are o densitate mai mare decat Marea Moarta” 1. Apa este incalzita in jurul valorii de 35 de grade Celsius, care este temperatura normala de la suprafata pielii. Intr-un material publicat de revista Men’s Health, Deanna Debara isi descrie experienta:2
“Printre cei pasionati de plutire se numara celebritati precum Steph Curry sau Joe Rogan, care au promovat aceasta terapie ca pe o metoda de recuperare dupa munca si de reducere a durerilor musculare.
Pasionatii de plutire sustin ca aceasta terapie poate fi un panaceu, vindecand orice afectiune, de la hipertensiune la insomnie, insa eu am fost interesata doar de relaxare … Daca exista ceva care sa ma faca sa ma destind si sa ma relaxez, atunci sunt gata sa incerc …
In primele minute de plutire m-a incercat o stare de panica … A trebuit sa ma concentrez sa pot sta in intuneric, sa nu aprind lumina … Insa pe masura ce trecea timpul, lucrurile s-au calmat si s-au asezat. Umerii mi s-au destins. Respiratia a devenit mai profunda. Gandurile mi s-au linistit …
Cu timpul, am trecut dincolo de relaxare si am patruns intr-o stare pe care as putea sa o descriu ca aproape de transa; la un moment dat, nu-mi mai dadeam seama unde mi se termina corpul si unde incepe apa. Nu-mi mai dadeam seama daca aveam ochii inchisi sau deschisi si nu mai stiam daca sunt treaza sau am adormit. A fost cea mai profunda stare de meditatie in care m-am aflat vreodata.”
Beneficiile pentru sanatate ale terapiei prin plutire
Terapia prin plutire este legata de o serie de beneficii importante pentru sanatate, printre care:3,4
Reducerea stresului5 |
Reducerea anxietatii,6 depresiei si simptomelor stresului post-traumatic prin inhibarea producerii de cortizol7,8,9 şi prin inhibarea reactiei de lupta sau fugi din amigdala |
Eliminarea durerii10 |
Cresterea creativitatii11 |
Stare profunda de meditatie |
Reducerea inflamatiei in organism |
Eliminarea dependentelor (de tutun, alcool etc) |
Imbunatatirea calitatii somnului |
Stare de bine12 |
Imbunatatirea performantelor sportive prin accelerarea eliminarii acidului lactic |
Imbunatatiri in cazul celor care sufera de oboseala cronica sau de sindromul burnout13 |
Conform unui studiu din 201414 tratamentul prin privare senzoriala intr-un bazin de plutire “are efecte benefice in cazul participantilor aflati intr-o stare relativ buna de sanatate” si este un instrument valoros pentru preventie, prin micsorarea sau eliminarea simptomelor depresiei si anxietatii. Conform autorilor:
“Stresul, depresia, anxietatea si cele mai insuportabile dureri au scazut semnificativ, in timp ce optimismul subiectilor si calitatea somnului au crescut semnificativ in cazul grupului care a practicat plutirea-REST [restricted environmental stimulation therapy]. In cazul grupului de control (care nu a plutit) nu s-au inregistrat rezultate semnificative in aceste domenii. Am detectat, de asemenea, si o corelatie semnificativa intre nivelul de atentie sustinuta din viata de zi cu zi si nivelul starilor modificate ale constiintei atins in timpul relaxarii in bazinul de plutire.
Beneficiile linistii
Linistea intr-un bazin de plutire este deplina si are, la randul ei, importante beneficii pentru sanatate. Conform Psych Central, timpul petrecut in liniste deplina produce o serie de modificari la nivel fiziologic, printre care:15
- Scaderea tensiunii arteriale
- Functie imuna imbunatatita
- Functie cognitiva crescuta
- Nivel mai mic de stres
- O mai buna reglare hormonala
Linistea aduce si beneficii de ordin emotional si psihologic, cum ar fi:
- Cresterea creativitatii
- Constiinta de sine si recunostinta
- Auto-observare si auto-reflexie ce duc la auto-imbunatatire
- Conexiune spirituala
- Imbunatatirea somnului
Cu siguranta, nu gasesti cu usurinta un loc in care sa fie o liniste mai profunda decat intr-un bazin de plutire. Singura varianta ar fi sa-ti petreci intre 2 si 10 zile intr-un templu sau o manastire in liniste completa16
Terapia prin plutire in tratamentul leziunilor cerebrale
Terapia prin plutire poate avea importante efecte benefice si in cazul tratamentului leziunilor cerebrale (TBI – traumatic brain injuries). Dr. Dan Engle, specializat in neurologie si psihologie, discuta despre acest lucru in cartea sa, “The Concussion Repair Manual: A Practical Guide to Recovering From Traumatic Brain Injuries.” Conform lui Engle, pe care l-am intervievat pe acest subiect:
“Terapia prin plutire se afla in prima linie a diferitelor protocoale ale si de recuperare pentru ca poate reseta, pur si simplu, foarte multe sisteme diferite.
Atunci cand cineva intra intr-un bazin de plutire … este, practic, pentru prima oara de la nastere cand se afla intr-un mediu lipsit de stimuli externi … Nu mai exista gravitatie; nu mai exista input de la receptorii senzoriali ai organismului… Totul trece in modul offline.
Aproximativ 80% din informatiile care ajung la creier provin de la stimulii din mediu. Acum, in bazinul de plutire, organismul dispune de mai multe energie pentru activarea si functionarea mecanismelor sale de refacere si recuperare.
Este vorba atat despre o tehnologie cerebrala cat si de o tehnologie a constiintei pentru ca … experienta in bazinul de plutire este ca o stare de super-meditatie. Daca cineva foloseste bazinul de plutire in scopuri de recuperare si regenerare, va gasi mai multa liniste si pace si in afara acestei incinte, in viata de zi cu zi … pentru ca unul dintre efectele acestei terapii este ca reseteaza sistemul neuroendocrin.
Nivelurile de cortizon se normalizeaza. Markerii globali ai inflamatiei se normalizeaza. Tensiunea se normalizeaza. Relatia dintre creier si sistemul endocrin sau hormonal se optimizeaza …”
Pentru cei in curs de recuperare dupa traumatisme cerebrale, Dr. Engle recomanda o serie de 8 – 10 plutiri intr-o perioada de 3 – 4 saptamani. Pana la incheierea acestei serii de plutiri, acesti pacienti vor observa imbunatatiri considerabile ale starii de sanatate. Un “efect secundar” va fi o stare generala mai buna si un sentiment mai bun de “flow” in viata. Pentru mentinere, una sau doua sesiuni de plutire pe luna sunt suficiente.
Terapia prin plutire pentru durerile musculare legate de stres
Daca tot am vorbit despre ”dozaj”, un studiu 17 conceput sa evalueze eficacitatea unui numar de 12 plutiri fata de un numar de 33 de plutiri pentru afectiuni legate de stres, asa cum sunt durerile si tensiunea musculara a ajuns la concluzia ca, din perspectiva subiectiva, rezultatele maxime au fost atinse dupa 12 sedinte. Dupa 33 de sedinte nu au fost detectate imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste afectiunile legate de stres. Conform autorilor:
“Un model similar a fost observat in ceea ce priveste variabilele psihologice legate de stres: nivelul perceput de stres, anxietate, depresie, afectivitate negativa, stare de optimism si calitatea somnului.
In cazul tensiunii, nu au fost observate efecte dupa 12 sedinte, dar dupa 33 de sedinte de plutire s-a remarcat un nivel seminificativ mai mic al tensiunii diastolice”.
Starile de constiinta modificata afecteaza nivelurile de toleranta ale organismului la stres si durere
Pe langa efectele linistii si cele regenerative rezultate din resetarea sistemului neuroendocrin, terapia prin plutire 18 are si efecte fiziologice prin inducerea unei stari de constiinta modificata. Un studiu 19 cu privire la acest aspect a fost publicat in 2004.
Douazeci si trei de atleti au experimentat doua sesiuni de privare senzoriala, una intr-un bazin de plutire si cealalta intr-o camera de privare senzoriala. Intr-o astfel de camera nu faci decat sa stai pe un pat, in liniste si intuneric depline. Imediat, dupa fiecare sesiune, cercetatorii au verificat toleranta la durere a participantilor.
Nivelul starii de contiinta modificata al fiecarui subiect a fost masurat folosind un instrument capabil sa “detecteze devierea resimtita de la starea obisnuita”. Asa cum se poate banui, participantii au experimentat niveluri mai ridicate de constiinta modificata in bazinul de plutire decat in camera intunecata si izolata fonic.
Conform cercetatorilor:
“Aceste rezultate sugereaza ca particularitatile diferite ale plutirii -REST si camerei -REST pot provoca devieri selective de la nivelul obisnuit al constiintei … care pot influenta toleranta subiectiva la durere si stres.”
Un studiu ulterior20 ajungea la concluzia ca persoanele mai sensibile din punct de vedere emotional, care sunt mai expuse anxietatii, trec mai frecvent prin stari de constiinta modificata, denumite si stari mistice, in timpul sedintelor de terapie prin plutire decat indivizii cu o sensibilitate mai redusa.
Starile meditative protejeaza si imbunatatesc sanatatea
In general, s-a demonstrat ca practicarea meditatiei are importante efecte benefice pentru sanatate, asa ca nu este deloc surprinzator ca si terapia prin plutire are efecte similare. Multe dintre aceste beneficii sunt legate de reducerea stresului. Stresul este cauza a numeroase afectiuni, iar meditatia ca instrument de combatere a stresului are importante beneficii pentru sanatate.
Cercetatori de la Universitatea Carnegie Mellon au publicat in 2015 un studiu in care sustin ca au identificat mecanismul biologic prin care starea de meditatie influenteaza sanatatea fizica. Pe scurt, meditatia are efecte asupra biologiei tale si sanatatii fizice prin intermediul “cailor de reducere a stresului” din creier. Asa cum explica in comunicatul de presa:21
“Atunci cand un individ se confrunta cu stresul, activitatea din cortexul prefrontal — responsabila de gandirea constienta si de planificare — scade, in timp ce activitatea din amigdala, hipotalamus si cortexul cingular anterior — regiuni care activeaza rapid raspunsul la stres al organismului — creste.
Mai multe studii au sugerat ca starea de meditatie are capacitatea de a inversa aceste paternuri in timpul expunerii la stres; creste activitatea prefrontala, care regleaza si scade raspunsul biologic la stres al organismului.
Activarea excesiva a mecanismului biologic de raspuns la stres duce la o crestere a riscului de afectiuni provocate de stres (cum este depresia, anxietatea, bolile inimii). Prin reducerea modului in care individul resimte stresul, meditatia poate controla raspunsul fizic al organismului la stres si poate reduce riscul de imbolnavire sau severitatea afectiunilor provocate de stres.”
Astfel de efecte explica de ce meditatia poate ameliora afectiuni legate de stres precum sunt:
Hipertensiunea | Durerea cronica, inclusiv migrenele |
Probleme respiratorii precum emfizemul si astmul | Tulburari ale somnului si oboseala |
Probleme gastrointestinale si sindromul colonului iritabil | Afectiuni ale pielii |
Depresiile si sindromul premenstrual (PMS) |
Meditatia poate avea si un impact distinct asupra modului in care se manifesta genele. Spre exemplu, cercetatori de la Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine22 si-au propus sa cuantifice beneficiile relaxarii urmarind manifestarea genelor inainte si dupa meditatie si au comparat efectele legate de practicarea de scurta durata a meditatiei cu cele ale practicarii indelungate a meditatiei.
Printre descoperirile lor se numara si faptul ca meditatia are importante efecte anti-inflamatorii. Intr-unul dintre studii23 subiectii care au participat la un program de meditatie de 8 saptamani, precum si cei care practicau meditatia in mod regulat de mai mult timp, au inregistrat cresteri ale sintezei de substante antioxidante in organism, cresteri ale activitatii telomerazei si scaderi ale stresului oxidativ.
Una dintre teoriile legate de aceste experimente sustine ca genele NF-kappa B ar putea actiona ca mesageri intre stresul psihologic si cel fizic, provocand organismul sa transforme grijile in inflamatie. Cercetatorii au identificat o relatie cantitativa in acest caz – astfel, cu cat este mai puternic raspunsul de relaxare, cu atat mai buna va fi optimizarea genelor si se vor inregistra efecte anti-inflamatorii mai puternice.
Terapia prin plutire, descrisa de multe ori drept o forma de “meditatie pe steroizi“, induce o puternica relaxare atat mentala cat si fizica, permitand, practic, experimentarea unor stari de acorporalitate, iar aceasta relaxare profunda joaca un rol important in reducerea anxietatii, durerilor cronice si a inflamatiei din organism.
Aportul de magneziu
Poate unul dintre cele mai trecute cu vederea beneficii ale terapiei prin plutire este cel legat de cresterea aportului de magneziu pentru organism, iar cum peste 80% dintre oameni au deficiente de magneziu, plutirea intr-un bazin in care a fost dizolvata jumatate de tona de sare Epsom (sulfat de magneziu) devine o solutie excelenta pentru a remedia carentele de magneziu.
De fapt, acest beneficiu al terapiei prin plutire m-a facut sa ma gandesc sa-mi cumpar propriul bazin, pentru ca si eu, la fel ca multi altii, am probleme in a-mi mentine nivelul optim de magneziu in organism. Este foarte greu sa-ti cresti nivelul de magneziu luand suplimente pe cale orala fara sa ajungi sa suferi de scaune diareice.
Zen Float Spa este un centru de plutire in Bucuresti care va asteapta cu 3 bazine in care puteti beneficia de aceasta minunata terapie.
– Note
- 1,2 Men’s Health February 5, 2018
- 3Bulletproof May 11, 2018
- 4Washington Post January 21, 2018
- 5,12, 13 Psychology and Health June 2005; 20(3): 405-412 (PDF)
- 6European Journal of Integrative Medicine June 2017; 12: 53-59
- 7Bending and Mending the Neurosignature (PDF)
- 8International Journal of Stress Management 2006; 13(2): 154-175
- 9Open Journal of Medical Psychology 2013; 2(3) Article ID: 34022
- 10,17 Social Behavior and Personality: An international journal, 2007; 35(2):143-156
- 11Music and Medicine May 6, 2011 (PDF)
- 14BMC Complement Altern Med. 2014 Oct 25;14:417
- 15Psych Central, Hidden Benefits of Silence
- 16com Vipassana Meditation
- 18Sensory Deprivation Therapy FAQ
- 19Social Behavior and Personality 2004; 32(2): 103-116
- 20Social Behavior and Personality 2014; 42(9): 1495-1506
- 21Eurekalert February 12, 2015
- 22Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine
- 23PLOS One DOI: 10.1371/journal.pone.0002576