Skip to main content
Noutati

Float tank – un instrument pentru creativitatate si inspiratie. Experientele unui artist.

By 2018-11-07No Comments

Float tank – un instrument pentru creativitatate si inspiratie. Experientele unui artist.

 

Bazinul de plutire poate fi un important instrument pentru artistii aflati in cautarea inspiratiei. Multi scriitori folosesc sedintele de plutire pentru a-si regasi muza si a scapa de blocajul scriitorului. Artistii plastici plutesc pentru creativitate, pentru a-si vizualiza viitoarele creatii inainte de a le modela in piatra sau de a le asterne pe panza. Dar iata marturia unui artist plastic american, Justin Tyner, pictor de vitralii.

Acum aproximativ 20 de ani, lucram cu Thom R. El a fost prima persoana pe care am cunoscut-o care stia de privarea senzoriala intr-un bazin de plutire. Purtam discutii despre extinderea constiintei in diferite moduri, in timp ce restauram vitralii. Vorbeam si despre meditatie, droguri, privare senzoriala, sport si alte lucruri. El se gandea sa-si construiasca propriul bazin de plutire si a reusit sa sadeasca si in mintea mea dorinta de a incerca plutirea. Pentru mine, terapia prin plutire paruse mereu ceva destul de indepartat si nu ma gandisem niciodata cu adevarat, pana atunci, sa incerc. Dupa discutiile cu el, ideea de terapie prin plutire parea pentru mine ceva ce tinea aproape de supranatural, ca un vis. Am inceput sa-mi pun intrebari in legatura cu acest subiect, am studiat problema iar dorinta mea de a incerca pe propria piele a crescut.

Numele meu este Justin Tyner si lucrez ca pictor pe sticla in Philadelphia din 1999. Poate ca ati vazut mandalele pictate de mine pe sticla la cele doua centre de plutire Halcyon Floats. Pentru mine creativitatea este cea mai importanta calitate. Si nu este deloc usor sa-ti descoperi creativitatea interioara. Starile prin care treci zilnic, dispozitiile de moment si mediul in continua miscare si modificare din jur pot sa-ti inhibe creativitatea. Ma aflam in cautarea unor modalitati de a-mi accesa creativitatea si de a aduce ceva original, ca artist. Una dintre pasiunile mele este poezia, un gen literar care ma stimuleaza foarte mult sa fiu, la randul meu, creativ. In anul 2012 m-am alaturat unui grup de lectura la Universitatea din Pennsylvania. Acolo am auzit din nou vorbindu-se de bazine de plutire. Cineva din grup cita din celebrul filosof Alan Watts. “Singurul mod in care poti intelege schimbarea este sa o imbratisezi, sa pasesti alaturi de ea, sa te alaturi dansului”. Mi-a ramas in cap acest citat. L-am notat si il recitesc frecvent. Asa cum se intampla de multe ori in viata, am inceput sa remarc sincronicitatile care se produc si m-am lasat condus de ele. Asa am intrat in centrul Halcyon Floats.

Nu tin minte exact cum am auzit despre Keri si centrul Halcyon Floats, dar asa cum am mai spus, ma aflam in cautarea unor modalitati pentru a-mi extinde constiinta. Spre sfarsitul anului 2013 stiam despre Keri ca-si va deschide o afacere la Philadelphia cu bazine de plutire in care se poate experimenta privarea senzoriala. Am fost incantat de perspectiva. Ea incerca sa stranga niste fonduri prin crowd sourcing, iar eu nu am refuzat oportunitatea de a ma implica inca de la inceput.  Dupa ani si ani in care doar am citit despre plutire, ajungeam in sfarsit sa intru intr-un astfel de bazin. Prima oara cand m-am intalnit cu Keri si am vorbit cu ea despre bazine si despre modul cum decurge o astfel de experienta a fost ceva special pentru mine. Ea mi-a explicat ca pentru fiecare persoana, plutirea este o experienta diferita si ca, in primul rand, plutirea este o experienta de invatare.Si a avut dreptate.

Pentru mine, de fiecare data cand am plutit, a fost o experienta diferita. Unele lucruri s-au pastrat constante, de la o plutire la alta si anume simteam ca scapam de stres, ca mi se limpezea mintea si eram mult mai relaxat. Pentru mine este important sa intru in bazinul de plutire cu un scop clar, un obiectiv, o intentie. Ma concentrez si meditez asupra acestui scop. De acolo mi se amplifica imaginatia si creativitatea. Una dintre sedintele de plutire mi-a ramas in mod deosebit in memorie. M-a purtat intr-un loc in care nu am mai reusit sa ma intorc, de atunci. Era iarna si foarte frig si am intrat in bazin cu o intentie clara. In primele zece minute de plutire mi s-a intamplat ceva ce nu mai simtisem niciodata pana atunci. Pur si simplu zburam. Sentimentul ca zbor prin spatiu era total. Ma simteam extraordinar de bine si mi se parea ca sunt condus catre altundeva. Mi-amintesc ca am fost socat de intensitatea acelor momente. Apoi, dintr-o data, totul s-a incheiat, la fel cum a inceput.

M-am bucurat de perioada ramasa din sedinta de plutire si m-am simtit relaxat si cu mintea limpede. Acest sentiment mi-a intarit convingerea ca, pentru mine, experienta de plutire a devenit o parte importanta din ceea ce inseamna sa fi un artist. Sa poti ajunge in acele cotloane ascunse ale mintii tale de unde vine gandirea creativa, de unde vine imaginatia. Aceste lucruri te ajuta sa-ti transpui gandurile in arta. Cauta si vei gasi.

In afara unor efecte benefice generale, plutirea are si beneficii ce pot varia de la om la om. Plutirea poate ajuta mintea, corpul si sufletul. Te elibereaza de stres, te vindeca si te poate face sa experimentezi un tip de libertate care te poate schimba ca persoana. O schimbarea de care poate nici nu stiai ca ai nevoie. Este suficient sa intri in bazin si sa-ti eliberezi mintea.

Justin Tyner

Philadelphia, PA // Stained Glass Artist

Mai multe despre artist: https://www.halcyonfloats.com/justin-tyner?fbclid=IwAR2cv3jpwAczF0jFFf2Tfdd7R7L9X95-h9qvKSYsBRU9OB2mtez9vcsdBbY

 

Sursa: https://www.halcyonfloats.com/single-post/2018/11/04/An-Artists-Mind-in-the-Float-Tankbclid=IwAR0KXGxVUhW_1xk3qMsAhVyNUHW1lL5h9YYai0taDSXXnwSml2qTnIkmRgQ

Leave a Reply