Bazinele de plutire pot fi evadarea perfecta din cotidian pentru mamele care muncesc
Pe masura ce viata devine mai intensa si trebuie sa ai grija si de cariera si de copil si de casa, mamele care muncesc cauta sa evadeze macar pentru cateva zeci de minute catre liniste, relaxare, inapoi in ele pentru a-si reincarca bateriile si a reveni cu puteri sporite in tumultul cotidian.
Teresa McAlpine se lupta cu problemele de somn de mai multi ani. Noaptea se intinde pe pat, obosita dupa o zi plina, si pur si simplu nu se poate relaxa suficient de mult pentru ca sa adoarma. Gandurile nu-i dau pace. Copilul, munca, treburile casei, viata cu toate ale ei. Faptul ca sufera de dureri cornice de spate si de ceafa nu o ajuta sa se relaxeze.
“Creierul meu pur si simplu nu se opreste. Stau intinsa si creierul meu incepe sa se concentreze la toate acele lucruri pe care mi-as dori sa le uite pana dimineata”, sustine Teresa, mama a doi copii, de profesie consilier financiar. “Am ajuns sa nu ma mai pot concentra la ce am de facut in cursul zilei si sa fiu foarte nervoasa. In timp ce-mi ajut fetita de 9 ani la teme, ajung sa ma simt frustrata daca nu intelege imediat ceea ce incerc sa-i explic. Am incercat yoga, am incercat meditatia. Am facut sedinte de masaj, insa nimic nu parea sa ma scoata din aceasta stare cronica de anxietate”.
In urma cu cateva luni Teresa a aflat la o conferinta organizata de reteaua americana Women in Management despre terapia prin plutire si sustine ca aceasta informatie i-a schimbat viata. Femeia descrie cum, odata ce paseste intr-un bazin de plutire, si se lasa invaluita de intuneric si de liniste, simte cum mintea incepe sa se elibereze de grijile si problemele care nu-i dadeau pace.
La inceput, desi atrasa de ce a auzit la conferinta, Teresei nu i s-a parut suficient de comod incat sa incerce. Cel mai apropiat centru de plutire se afla la cateva ore distanta de condus. Insa in luna ianuarie a acestui an un nou centru de plutire a aparut in orasul ei, asa ca a optat pentru un abonament: 10 plutiri intr-o perioada de 6 luni.
I-a fost greu sa se linisteasca in primele 30 de minute ale sedintei initiale de 90 de minute. “Imi tot veneau ganduri neimportante in cap: Pot sa ating peretii? Pot sa ating fundul bazinului? Daca imi intra sare in ochi si in gura? Dar dupa aproximativ 45 de minute de asteptare incordata, ceva miraculous s-a intamplat: “Gatul, spatele si mainile nu m-au mai durut, nu mai simteam mancarimi in ochi si creierul meu nu mai procesa acel sir infinit de ganduri care nu ma lasau sa ma relaxez”. In noaptea de dupa prima sedinta de plutire a dormit foarte bine, iar efectele benefice au ramas prezente mai multe zile. Plutirea a ajutat-o si impotriva durerilor cronice. Simtea ca se vindeca atat fizic cat si psihic. “Nici macar nu-ti dai seama ca esti in apa. Este ca si cand ai intra intr-un somn foarte adanc si odihnitor”.
Terapia moderna prin plutire – uneori numita si terapie prin privare senzoriala (REST – restricted environmental stimulation therapy) – a aparut prin anii 1950, cand neurologul John C. Lilly a inceput sa experimenteze izolarea senzoriala in bazine pline cu apa sarata pentru a ajunge la o stare profunda de odihna. Si a reusit! Conform unui raport State of the Float Industry din 2017, in SUA erau deschise 193 de centre de plutire la jumatatea anului 2017, iar in urmatorii doi ani urmeaza sa se mai deschida aproximativ 250, conform evaluarilor. Aceasta terapie s-a bucurat de prezentari exhaustive in publicatii prestigioase precum The New York Times sau GQ, iar celebritati din lumea filmului, din moda sau din sport se bucura de beneficiile ei. Iar cum in SUA, locul unde a aparut aceasta forma de terapie, aproape 1 din 5 americani sufera de anxietate, iar depresia este o problema din ce in ce mai grava, cu multiple consecinte nefaste pentru familie si societate, nu este deloc de mirare faptul ca se deschid din ce in ce mai multe centre de plutire. Omul modern are nevoie de plutire pentru a-si putea recupera energia de care are nevoie sa se mentina “on top of the game”.
Odata intrat in bazin, intregul corp pluteste fara niciun efort si ofera posibilitatea de relaxare imediata, dupa cum marturiseste si Stacy Walsh, detinatoarea unui mic business in San Diego. “Ma calmeaza complet”, mai sustine Stacy, care a intrat pentru prima oara intr-un bazin deplutire pentru a scapa de anxietatea legata de o apropiata interventie chirurgicala impotriva cataractei. “Atunci cand esti in bazin, nici macar nu te simti ca si cand ai fi in apa. Este ca si cand te cufunzi intr-un somn adanc si odihnitor, plutind in eter”.
Studiile existente despre terapia prin plutire se intrec in concluzii favorabile. Un studiu recent, publicat in luna februarie a acestui an in revista PLOS Journal ajungea la concluzia ca o singura sedinta de plutire de 90 de minute duce la reduceri semnificative ale anxietatii, a stresului, a tensiunii muscular, durerii si depresiei. In plus, o sedinta de plutire iti restabileste linistea interioara, relaxarea, iti confera energie si aduce un “boost” considerabil starii generale de bine. Cele mai importante efecte benefice au fost inregistrate chiar de cei care aveau mai multa nevoie – voluntarii cu cele mai ridicate niveluri de anxietate – ceea ce reprezinta atuul sedintelor de plutire: cu cat ai mai multa nevoie de ele, cu atat au efecte benefice mai clare. Aproximativ trei sferturi dintre participantii la studiu au raportat ca s-au simtit mai bine dupa plutire decat dupa orice alta forma de terapie au incercat pentru a scapa de stres, anxietate si depresie.
Un alt studiu a ajuns la concluzia ca terapia prin plutire le ajuta pe femeile anorexice sa-si imbunatateasca substantial imaginea de sine.
Terapia prin plutire este foarte eficienta si in cazul persoanelor care sufera de dureri cornice, a dependentilor de alcool/tutun sau alte droguri, in cazul insomniilor si a pacientilor cu stres post-traumatic, conform doctorandului Sandeep Prakash, de la California Institute of Integral Studies, care lucreaza la o teza de doctorat despre binefacerile plutirii.
Desi beneficiile terapiei prin plutire sunt evidente, mecanismele care genereaza aceste beneficii sunt inca incomplete cunoscute. “Raspunsul scurt este ca stim ca aceasta terapie functioneaza, dar nu stim cum functioneaza”, explica doctorul in medicina Sahib Khalsa, directorul Departamentului pentru Studii Clinice de la Laureate Institute for Brain Research.
Unii oameni de stiinta sunt de parere ca experienta privarii senzoriale reduce la tacere transmitatorii neuronali din creier, in timp ce altii sunt de parere ca plutirea induce o stare profunda de meditatie cu importante efecte clinice benefice.
De cealalta parte, pasionatii de plutire nu sunt interesati de mecanismele din spatele acestor evidente efecte benefice. Ei vor doar sa pluteasca. “Cateodata, dupa ce plutesc, obtin solutii la probleme care ma framanta sau pur si simplu simt ca mai scap din rutina”, sustine Abigail Lewis- Bowen, director tehnologic la Cambridge, la randul ei o mama cu cariera. Ea sustine ca terapia prin plutire o ajuta sa se descurce in rolul de mama si in cariera. “Este aproape imposibil sa gasesti in alta parte un mediu de calm si liniste completa. Chiar daca practici meditatia, este aproape imposibil sa nu auzi zgomotele din jur. Plutirea mi-a oferit luxul de a trece lucrurile in revista, in gand, fara niciun factor care sa ma disturbe”. Experientele ei din bazinul de plutire l-au determinat si pe sotul ei sa incerce aceasta terapie.
S-ar putea sa ai nevoie de cateva sesiuni de plutire pana vei invata sa te relaxezi, sa te abandonezi odihnei profunde si sa te obisnuiesti cu senzatia de “nimic”, sustine si Cara Boyd, hairstylista si mama a doi copii, din Macomb, Michigan. “In cazul meu a fost nevoie sa ma concentrez serios asupra respiratiei, insa odata ce am reusit asta m-am simtit ca si cand as fi plutit purtata de un rau cu curgerea lina”.
Abigail o completeaza: “Pare un lux, o indulgenta pe care ti-o oferi, insa stiu ca plutirea ne-a ajutat foarte mult pe mine si pe sotul meu sa fim mai conectati, mai relaxati si mai concentrati atat in relatia noastra de cuplu cat si in relatia cu copiii nostri”.
Va asteptam in Bucuresti la centrul de plutire Zen Float Spa pentru a descoperi personal beneficiile terapiei prin plutire! Experienta personala, mai mult decat orice marturie, este cea mai pretioasa si singura care conteaza, pentru fiecare dintre noi.
sursa: https://www.workingmother.com/why-float-tanks-may-be-perfect-temporary-escape-for-working-moms