De la “inca” o nebunie New Age la cea mai noua metoda de detoxifiere: Bazinele de plutire (Daily Mail)
Publicatia britanica Daily Mail publica marturia unei jurnaliste, care a incercat terapia prin plutire la Londra.
Timp de cateva momente m-am simtit ca un astronaut, plutind prin spatiu. Este placut si intuneric si plutesc in imponderabilitate… parca in deriva in Univers. Imaginea pe care o am in minte, in timp ce ma las purtata intr-un infinit de calm si liniste, este cea a Sandrei Bullock din filmul “Gravity”, rostogolindu-se prin eter.
De fapt plutesc intr-un mic bazin cu apa sarata la Floatworks din sudul Londrei.
Create in anii ’50 de un neurolog care dorea sa observe modul in care privarea senzoriala afecteaza starea de constienta, bazinele de plutire au ocupat, timp de decenii, o nisa in randul preocuparilor celor pasionati de spiritualitatea New Age. Astazi bazinele de plutire se afla deja in secolul XXI, iar numeroase staruri, printre care modelul australian Elle Macpherson sau actrita Naomie Harris le folosesc in mod regulat. Intre timp, oamenii de stiinta studiaza ce se intampla cu creierul nostrum atunci cand plutim, numeroase date stiintifice indicand faptul ca plutirea are acelasi efect ca si unele medicamente antidepresive si impotriva anxietatii.
In timp ce visam cu ochii deschisi in bazinul de plutire, senzatiile pe care le incercam erau minunate si nu puteam sa inteleg de ce, pentru atat de multi oameni, terapia prin plutire este inca o necunoscuta. In aceasta epoca a informatiei libere si a dependentei de ecranul telefonului mobil sau al calculatorului, intr-o vreme a lungilor ore de serviciu si in care munca nu se termina dupa ce parasesti biroul, plutirea este o modalitate incredibil de eficienta de a te deconecta de la acest bombardamanet informational si de a-ti gasi linistea si relaxarea.
La sosire mi-am lasat pantofii la receptie si m-am relaxat pe o canapea in timp ce sorbeam un ceai si ascultam indicatiile gazdei iar ochii imi fugeau spre mesajele ramase in cartea de oaspeti a centrului de plutire. Unul dintre mesaje mi-a ramas in minte: “La revedere Theresa, Jeremy si tuturor, la revedere News at Ten . . .cel putin pentru o vreme”.
Recenziile entuziaste ale terapiei prin plutire se impletesc cu beneficiile pentru sanatate ale acestei terapii. Intr-un studiu din 2014, publicat in revista BMC Complementary and Alternative Medicine, 14 barbati si 51 de femei au participat la un program de 7 saptamani ce a inclus 12 sesiuni de plutire.
Nivelul de stres, depresia, anxietatea si durerile cronice ale participantilor au scazut semnificativ, in timp ce optimismul si calitatea somnului s-au imbunatatit simtitor.
Sunt indrumata spre camera mea individuala de plutire. Curatenia este impecabila. In camera se afla un dus si este semi-intuneric. Simt deja ca atmosfera ma calmeaza. Bazinul de plutire este alb si este scaldat intr-o lumina albastra. Primesc dopuri pentru urechi, desi mi se spune ca pot pluti foarte bine si fara ele. Ma dezbrac, fac un dus, imi pun costumul de baie si intru in bazin. Temperatura apei este confortabil setata aproape de temperature pielii, 35,5 C, iar din difuzor incepe sa se auda o muzica relaxanta.
Apa contine 525 de kilograme de sare Epsom (sulfat de magneziu) si plutesc fara niciun efort. Opresc lumina si muzica si ma simt imediat cufundata intr-un intuneric cald, placut si matasos. Devin dezorientata pentru ca sunt privata de simtul vizual si de cel auditiv. Raman nemiscata si nici apa nu o mai simt, ca si cand as fi suspendata in neant. Imi pot imaqina ca pentru multi aceasta parte este vitala pentru experienta de plutire, insa, pret de cateva clipe, ma simt coplesita de frica de a fi inchisa in acest spatiu si intre-deschid usa.
Sustinuta cu delicatete de apa, incep sa ma obisnuiesc cu mediul in care ma aflu si mai ales cu senzatia noua, curioasa si incantatoare in acelasi timp, de imponderabilitate. Abia acum imi dau seama de cat sunt de incordata. Trebuie sa fac un efort deliberat pentru a-mi relaxa fiecare muschi. Incet, incet ma las in voia apei care ma sustine si-mi lasa doar fata la suprafata.
Pozitia mea naturala de plutire este similara cu a unui bebelus care doarme pe spate – bratele indoite, cu palmele la nivelul capului. Soacra mea, o mare admiratoare a terapiei prin plutire, mi-a spus ca relaxarea intr-un astfel de bazin vine foarte natural. Ma intreb daca nu cumva are radacini adanci in subconstientul nostru. Ma simt ca si cand as fi din nou in pantecele mamei.
In acelasi timp senzatia este de profunzime si de intelesuri care mi-au fost atat de aproape dar si atat de departe pana cand am incercat plutirea. Ajungi intr-o stare de beatitudine. Detasare totala. Ma simt relaxata si-mi vine ideea sa-mi dau jos costumul de baie. Corpul este relaxat. In scurt timp, mintea il urmeaza.
Cand am pasit in bazin ma simteam iritabila. Insa odata ce am inceput sa plutesc, pacea care ma inconjura s-a transmis si asupra mintii. Am inchis usa bazinului. Timpul nu mai are semnificatie pentru mine si ma simt dezamagita cand sunt anuntata prin difuzor ca sedinta s-a incheiat. Mi-am facut griji ca ma voi plictisi 90 de minute in bazin, dar m-am bucurat de fiecare moment petrecut inauntru si-mi este greu sa parasesc acest cocon de fericire.
Am iesit din bazin si simt in continuare ca plutesc. Efectul mi se pare cel al unei sedinte de masaj combinata cu o sedinta de meditatie. Senzatia de plutire continua pentru tot restul zilei, chiar daca in afara centrului de plutire viata continua frenetic, trepidant, zgomotos.
Dupa sesiunea de plutire am stat putin de vorba cu unul dintre proprietarii centrului Floatworks, Chris Plowman, 32 de ani. El a muncit intr-o banca timp de 8 ani, insa simtea ca nu mai poate continua asa. “La un moment dat am ajuns sa-mi fie groaza sa mai merg la serviciu. Mi-am dat seama ca o schimbare este absolut necesara dupa ce am ajuns sa fiu internat de mai multe ori cu crize de anxietate si din cauza stresului”.
Apoi, Plowman a suferit o accidentare la spate care a necesitat o interventie chirugicala. Fizioterapeutul care-l ajuta i-a sugerat sa incerce terapia prin plutire pentru a se relaxa si pentru a se reface mai usor.
“Prima oara cand am iesit dintr-un bazin de plutire ma simteam euforic. Am inteles pe loc cat de puternic este acest instrument. Pentru mine a fost important sa ma pot rupe de tot ce inseamna tehnologie, sa scap de anxietate si sa ma pot reconecta cu mine. Sa traiesc in present”.
El si prietenul sau, Ed Hawley, 32 de ani, si-au parasit locurile de munca si au relansat impreuna Floatworks in 2016. Compania a fost infiintata din anii ’90 si a avut o aureola de cult intr-un cerc limitat de entuziasti, insa Chris si Ed si-au propus sa popularizeze terapia prin plutire in Regatul Unit.
De atunci, in cei peste doi ani de la redeschiderea Floatworks, cei doi au avut peste 10.000 de clienti, iar carnetul de programari este mereu plin.
In noaptea de dupa prima mea sedinta de plutire m-am intins pe pat si parca sunt constienta de greutatea propriului meu corp, de zonele de tensiune si, fara sa vreau, incep sa tanjesc dupa plutire. Mainile si picioarele mi le simt inca usoare si cobor imediat intr-un somn adanc si odihnitor. Din copilarie nu am mai dormit asa de bine!
Nu sunt sigura daca vreau sa ma intorc in “pantecele” cald, umed si intunecat al cabinei de plutire. Sunt surprinsa insa cat de mult imi lipseste sentimentul de pace si liniste profunda care m-a cuprins atunci. Am sa ma intorc. Cu siguranta am sa plutesc din nou.
Va asteptam in Bucuresti la centrul de plutire Zen Float Spa pentru a descoperi personal beneficiile terapiei prin plutire! Experienta personala, mai mult decat orice marturie, este cea mai pretioasa si singura care conteaza, pentru fiecare dintre noi.
Sursa: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-6076539/Todays-flotation-tanks-hailed-ultimate-digital-detox.html