Plutirea si stiinta sportului
Plutirea maximizeaza beneficiile antrenamentelor de fitness si sedintelor la sala. daca masa musculara este stimulata prin exercitiu, procesul de crestere a masei musculare in sine apare la 30-40 de ore dupa antrenamente. relaxarea fizica profunda la care ajungi in bazinul de plutire poate imbunatati circulatia si accelereaza cresterea si regenerarea tesutului muscular.
Antrenamentele fizice pot produce o crestere a niveluilui de acid lactic, a carui acumulare este resimtita sub forma de durere si crampe musculare, si a fost corelata cu o forma de depresie cunoscuta ca “supararea de dupa meci” (post-game letdown) care ii poate afecta chiar si pe cei care fac jogging din cand in cand.
O serie de noi studii spectaculoase desfasurate la Universitatea Northern Illinois (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23478477) au confirmat vechea ipoteza ca plutirea reface echilibrul chimic si metabolic al organismului, reducand astfel riscul supra-antrenarii. studiul a mai identificat de asemenea o reducere semnificativa a nivelului acidului lactic din sange (de pana la 25%).
S-a demonstrat ca plutirea relaxeaza muschii si le ofera atletilor un mai bun control asupra propriului sistem nervos. aceste lucruri reduc riscul de accidentare in timpul antrenamentelor sau in competitii. chiar si atunci cand totusi se produc accidentari, plutirea accelereaza procesul de refacere dar si reduce nivelul durerii resimtite asociate cu antrenamentul intens.
Metodele moderne de antrenament se concentreaza sa-l ajute pe atlet sa-si controleze in primul rand “jocul interior”, sa dezvolte sincronicitatea perfecta intre minte, corp si emotie, adica tocmai ceea ce te face campion. In bazin, un atlet poate atinge nivelul de concentrare necesar astfel incat vizualizarea sa aiba un impact cuantificabil asupra performantei sale sportive. aceasta este cea mai “hot” descoperire din stiinta sportului.
Pentru a cita comisia australiana pentru sporturi, bazinele de plutire sunt “remarcabil de eficiente pentru reducerea stresului si pentru prevenirea epuizarii, in special in timpul sau dupa desfasurarea de activitati sportive intense”.
Va asteptam in Bucuresti la centrul de plutire Zen Float Spa pentru a descoperi personal beneficiile terapiei prin plutire! Studiile sunt foarte importante si bine de urmarit, insa experienta personala este cea mai pretioasa si singura care conteaza, pentru fiecare dintre noi.
(sursa: https://www.i-sopod.com/blog/floatation-tanks-and-sports-science-2016-08-14)