Despre Terapia prin Plutire

Ştiinţa bazinelor de plutire: Cum funcţionează ‘plutirea’ şi care sunt beneficiile acesteia

Sursa: Dr. Axe

Fie că sunt numite tancuri de privare senzorială sau bazine de plutire, aceste incinte oferă posibilitatea de a încerca un tip relative nou de tratamente prin privare senzorială care elimină inputurile senzoriale către creier pentru relaxare şi refacere, reuşind să reproducă, în mare, condiţiile din primele luni de viaţă intrauterină – în lichidul amiotic, fără lumină şi în linişte. Acest tip de tratamente are deja reputaţia că ajută la vindecarea sau la îmbunătăţirea stării pacienţilor pentru un număr mare de boli.

Clienţii saloanelor de plutire susţin că acest tip de terapie îi ajută să-şi trateze cu success stările de insomnie, alină durerile cornice, anxietatea, depresia şi chiar îi ajută să-şi învingă dependenţa de tutun sau de alcool. Poate partea cea mai frumoasă a acestui tip de tratamente este că sunt relative ieftine şi sunt accesibile oricui, fără a fi nevoie de vizita la doctor, fără a transpira ca la sală şi fără a lua medicamente.

Dar cum te simţi într-un bazin de plutire? Susţinătorii acestei terapii au declarat pentru publicaţia The New York Times că o sesiune de plutire te face să te simţi, practic, ca un astronaut. Ei au precizat că este un gen de senzaţie pe care nu o poţi dobândi în alte circumstanţe, în afara unui bazin de plutire.

În perioada recentă, din ce în ce mai multe saloane de plutire s-au deschis în SUA şi Europa deopotrivă, dar şi în Asia, în special în aglomeratele zone urbane unde oamenii au nevoie mai mult decât oricând de relaxare şi remedii naturale, neinvazive şi fără contraindicaţii pentru diferite afecţiuni.

Deşi abia relativ recent a început să se audă de beneficiile acestui tip de terapie, plutirea în bazine cu sare Epson (MgSO4) dizolvată în apă a apărut la nivel experimental încă din anii 1950 şi au început să fie folosite în tratamente din anii 1970. Iniţial, aceste bazine erau folosite în special de neurologi şi psihologi pentru experimente privind creativitatea, conexiunea cu alţi oameni şi studiul capacităţii de concentrare.

Unii dintre clienţii bazinelor de plutire susţin că acestea pot induce “experienţe psihedelice”, iar în ultimele decenii membrii diferitelor comunităţi ezoterice au apelat la plutire pentru a ajunge la o stare de “trezire spirituală” şi pentru a atinge un nivel cât mai bun de claritate în gândire. Dacă aceste efecte benefice sunt oarecum dificil de demonstrat şi pot varia de la individ la individ, un studiu recent, publicat în prestigioasa revistă Journal of Complimentary & Behavioral Medicine sugerează că efectele benefice ale acestei terapii sunt legate de reducerea răspunsului la stres al organismului, prin inducerea unei stări profunde de relaxare şi prin reducerea la tăcere a gândurilor sâcâitoare, redundante, care pot duce la stări de anxietate. Mai multe studii demonstrează că terapia prin plutire reprezintă o metodă eficientă şi noninvazivă pentru tratarea afecţiunilor declanşate pe fond de stres şi a durerilor cronice.

Ce este un bazin de plutire?

Starea de privare senzorială este obţinută prin plutirea într-un bazin, un mediu controlat din care sunt excluse sau mult diminuate toate sursele externe de stimuli pentru organism: sunet, lumină, miros şi atingere. Bazinele de plutire sunt umplute cu apă menţinută la aproape aceeaşi temperatură cu cea a organismului (astfel încât să nu fie simţită senzaţia de cald sau de rece) în care este dizolvată o mare cantitate de sare Epsom (sulfat de magneziu). Cantitatea mare de sare dizolvată duce la creşterea densităţii lichidului iar plutirea se face fără niciun efort. 

În timpul în care te afli în bazin te simţi uşor şi liniştit, nefiind necesar niciun fel de efort pentru a te menţine în starea de plutire.

Plutirea are şi efecte fiziologice notabile, coborând nivelul de cortizol din organism, scăzând tensiunea şi contribuind la eliberarea hormonilor fericirii. De asemenea, plutirea reduce simptomele unor afecţiuni precum fibromialgia şi sindromul oboselii cornice.

Incintele de plutire ajută la instaurarea unei stări de relaxare profundă, cu toate beneficiile asociate, prin oprirea mecanismelor de stres care duc la declanşarea stării de “luptă sau fugi”.

Relaxarea naturală, neforţată prin medicamente, în bazine de plutire este considerată un tratament extrem de eficient pentru o gamă largă de simptome asociate stresului pentru că activează sistemul nervos parasimpatic şi, în acelaşi timp, diminuează activitatea sistemului nervos simpatic. Practic, plutirea contribuie la scăderea nivelului de cortizon şi calmează sistemul nervos, contribuind la echilibrarea sistemului imunitar şi al celui hormonal.

La rândul lor, aceste efecte benefice contribuie la scăderea ritmului cardiac, normalizarea presiunii arteriale, reglarea frecvenţei respiratorii şi normalizarea funcţiilor digestive.

În situaţii stresante, relaxarea se obţine prin limitarea inputurilor senzoriale şi a mişcării cât mai mult cu putinţă. În timpul unei şedinţe de plutire, aproape toţi stimulii senzoriali înconjurători sunt reduşi sau complet eliminaţi. Atunci când te relaxezi în bazinul de plutire, o poţi face în linişte, fără a auzi altceva decât propria respiraţie. De asemenea, poţi stinge luminile din bazin şi nu simţi nici apa în care pluteşti pentru că este menţinută la o temperatură apropiată de cea a corpului. Timpul petrecut într-o incintă de plutire este asemănător timpului petrecut în stare de meditaţie şi ajută la îndepărtarea stresului cotidian.

Mulţi dintre clienţii centrelor de plutire susţin, conform publicaţiei The New York Times, că au încercat diferite ale metode pentru a scăpa de stres, a reduce nivelul de durere cronică asociată diferitelor afecţiuni şi pentru a ameliora simptomele altor afecţiuni. Ei au luat medicamente, au practicat yoga, diferite tipuri de masaj şi fizioterapie, dar cele mai clare efecte pozitive le-au obţinut în urma şedinţelor de plutire.

Conform studiilor desfăşurate în acest domeniu, plutirea în bazine cu soluţie din apă şi sare Epsom vindecă sau ajută la vindecarea unor afecţiuni legate de stres precum:

 • Tulburări de dispoziţie şi simptome legate de depresie şi anxietate
 • Adicţii şi simptomatologia stărilor de sevraj
 • Dureri de cap
 • Funcţie imunitară scăzută
 • Sindromul de epuizare (“burnout”)
 • Oboseala cronică şi persoanele care se plâng că au un nivel redus de energie
 • Jet lag
 • Probleme legate de concentrare şi de greutatea de a te odihni
 • Durerile cornice şi tensiunea musculară, deseori corelate unor niveluri ridicate de stres
 • Dificultatea de a adormi şi insomnia

  1. Reducerea stresului

Studiul din 2014 publicat în revista Journal of Complimentary & Behavioral Medicine a evaluat efectele plutirii în bazine asupra unor markeri ai calităţii vieţii pe un grup de 65 de voluntari adulţi, identificând o corelaţie semnificativă între “stările modificate ale conştiinţei din timpul relaxării din bazinul de plutire” şi “starea de conştienţă în viaţa de zi cu zi”.

Oamenii de ştiinţă i-au împărţit pe participanţii la studio în două grupuri. Voluntarii din primul grup au făcut şedinţe de plutire, iar ceilalţi au fost folosiţi ca grup martor. Persoanele din primul grup au urmat un program de plutire de 7 săptămâni ce a cuprins 12 şedinţe de plutire. După aceasta, cercetătorii au analizat starea de sănătate a tuturor participanţilor la studio, evaluând variabile precum stresul, nivelul de energie, stările de depresie şi anxietate, optimismul, durerea, calitatea somnului şi claritatea gândirii. Rezultatele au indicat reduceri semnificative a simptomelor legate de stres, depresie, anxietate şi durere.

De asemenea, cercetătorii au remarcat îmbunătăţiri ale nivelului general de optimism, a calităţii somnului şi a nivelului de conştientizare.

2. Reducerea anxietăţii şi depresiei

În 2016 cercetători de la Departamentul de Psihologie al Universităţii Karlstad (Suedia) au testat efectele plutirii în bazine cu soluţie de sulfat de magneziu asupra persoanelor suferind de anxietate, inclusive anxietate generală (GAD), care este una dintre cele mai greu de tratat frome de anxietate. Conform rezultatelor studiului, simptomatologia GAD a evoluat în mod semnificativ spre bine pentru cei care au luat parte la 12 sesiuni de plutire în interval de 4 luni.

Concret, 37% dintre membrii grupului care a urmat tratamentul prin plutire nu mai prezentau niciun simptom legat de anxietate, în timp ce majoritatea au raportat îmbunătăţiri legate de problemele de somn, controlul emoţiilor şi pornirile depresive. În grupul celor care au plutit nu au fost semnalate niciun fel de efecte adverse.

3. Mai multă energie şi productivitate a muncii

Afecţiunile legate de stres se află în topul cauzelor unei productivităţi reduse a muncii, angajaţii apelând la concedii medicale sau înregistrând o productivitate redusă din cauza nopţilor nedormite sau a oboselii psihice cumulate, a lipsei concentrării, a sindromului de epuizare, migrenelor şi problemelor gastrice şi digestive.

Pornind de la rezultatele acestor studii, numeroşi angajatori au început să le ofere angajaţilor şedinţe de plutire gratuite, pentru a menţine nivelul de stres sub control. Conform medicilor, cel mai potrivit moment pentru a interveni prin astfel de practici de reducere a stresului este înainte ca problemele legate de stres să se cronicizeze. Plutirea în bazine cu soluţie de sulfat de magneziu este considerată în present o metodă de preferat din punct de vedere al costurilor, naturală şi eficientă de a preîntâmpina scăderea productivităţii muncii din cauza acumulării de stres.

4. Fără durere

Câteva studii, precum şi numeroase mărturii ale pacienţilor indică faptul că plutirea în bazine reprezintă un analgezic natural. Sesiunile de plutire acţionează împotriva durerilor cronice prin inducerea unui răspuns de relaxare din partea organismului, fapt care reduce tensiunea musculară şi ajută la recuperare şi odihnă. Un alt studiu care a urmărit efectele plutirii prin comparaţie cu un grup martor a ajuns la concluzia că plutirea duce la reducerea durerilor musculare legate de stres la pacienţii diagnosticaţi cu sindrom de epuizare şi depresie.

Pacienţii care au urmat un program de plutire între 6 şi 12 săptămâni au remarcat reduceri ale intensităţii durerii, normalizarea tensiunii arteriale, mai puţină anxietate şi porniri depresive, mai puţină negativitate şi mai mult optimism, precum şi o creştere sensibilă a nivelului de energie al organismului.

5. Ajutor împotriva dependenţei de tutun/alcool

Un studiu din anii 1990 a identificat eficienţa tratamentelor prin plutire în soluţie de sulfat de magneziu în cazul comportamentelor de dependenţă. Pacienţii dependenţi de nicotină, alcool sau alte droguri au înregistrat îmbunătăţiri ale capacităţii de concentrare şi şi-au redobândit echilibrul psihic.

Conform oamenilor de ştiinţă, plutirea în bazine îi ajută pe pacienţi să scape de dependenţe prin obţinerea relaxării, a serenităţii prin mijloace non-chimice, prin refocusarea internă asupra problemelor personale, prin întreruperea obiceiurilor adictive şi eliminarea declanşatorilor care împing la comportamentul de dependenţă şi prin creşterea sentimentului de control asupra propriei vieţi.

Terapia prin bazine şi-a dovedit eficienţa în cazul persoanelor dependente de tutun, celor care mănâncă prea mult, în cazul dependenţei de alcool şi de droguri.