Minuni pe care nu le trecem cu vederea: APA

Minuni pe care nu le trecem cu vederea: APA

Apa. Poate ca nu va dati seama, dar aceasta este probabil cea mai ciudata forma a materiei din intregul Univers. Iata de ce:

Fiecare molecula de apa de pe Pamant, dar si din organismul nostru si al oricarei alte forme de viata, exista de miliarde de ani. Dupa ce a ajuns pe Pamant, apa a circulat prin roci, prin atmosfera, prin plante si animale si continua perpetuu acest proces ciclic.

Pana sa ajunga la tine, fiecare molecula de apa a trecut printr-o calatorie incredibila. Candva, apa care se afla acum in organismul tau, facea parte din organismul unui dinozaur sau dintr-o bacterie, din ocean, din calota glaciara sau din norii de furtuna etc.

Toata apa de pe Pamant este de origine extraterestra. Desi sunt o componenta familiara a lumii in care traim, oceanele s-au format la sute de milioane de ani dupa formarea Terrei. Apa a sosit purtata de asteroizi si comete din spatiu, obiecte de la marginile Sistemului Solar. Acesti purtatori de apa erau ramasite ale norilor de praf cosmic si rocilor spatiale care nu au reusit sa se agregheze in forma unor noi planete.

Aceasta este originea apei de pe Pamant.

Apa nu respecta legile si regulile chimiei. Pentru inceput, apa nu ar trebui sa existe in stare lichida pe planeta noastra. O molecula de apa este formata din doi atomi cu masa foarte mica, hidrogen si oxigen. Iar in conditiile de presiune si temperatura de la suprafata Pamantului, legile chimiei spun ca apa ar trebui sa fie un gaz.

Apoi, spre deosbire de toate celelalte substante chimice cunoscute, atunci cand apa ingheata, se dilata. Din aceasta cauza, gheata pluteste pe apa. Vedem acest lucru in fiecare zi, dar sa stam putin si sa ne gandim cat de ciudat este acest comportament al apei. De-a lungul timpului, viata de pe Terra a profitat de acest comportament atipic al apei. Prin izolarea apei de dedesubt, calotele de gheata au permis aparitia si evolutia unor forme complexe de viata pe planeta noastra, in pofida numeroaselor epoci glaciare care au transformat Pamantul intr-un bulgare de gheata.

Iar ciudateniile nu se opresc aici. Stiai, de exemplu, ca apa fierbinte ingheata mai rapid decat cea rece? Da, asa este si nimeni nu stie de ce!

Moleculele de apa pot pluti in sus, in pofida atractiei gravitationale. Aceasta proprietate este legata de „afinitatea” dintre moleculele de apa. Moleculelor de apa le “place” sa stea impreuna si se trag una pe alta in sus prin mici canale sau fisuri sau prin vasele de sange. Asa ajung la creier substantele nutritive necesare. Acelasi proces, denumit actiunea capilarelor, le permite plantelor sa transporte apa din subteran pentru a hrani ramurile si frunze care cresc in soare.

Intregul nostru Sistem Solar musteste de apa. Candva credeam ca doar pe Pamant se gaseste apa in cantitati importante, dar apa este a doua cea mai raspandita molecula din Univers. Acum stim ca exista apa pe Luna, Marte si Pluto. De fapt, exista H2O pe aproape toate obiectele din Sistemul Solar. Iar acolo unde este apa, poate exista si viata.

Asa ca toarna-ti un pahar cu apa si ofera-ti un ragaz sa privesti acest material incolor, inodor si fara gust specific. Este ceva cu totul remarcabil. Incalca atat de multe reguli ale chimiei incat oamenii de stiinta se chinuie sa o inteleaga. Insa fara comportamentul ei “rebel”, niciunul dintre noi, nici lumea in care traim, nu ar fi existat. Suntem acum, aici, privind acest clip, pentru ca apa este atat de ciudata.

BBC Ideas

Candva, apa din bazinele de plutire a fost purtata de asteroizi si comete prin spatiul cosmic. Acum, ca stii asta, terapia prin plutire capata noi dimensiuni! 🙂

Vino sa plutesti in Bucuresti la Zen Float Spa! #plutestezen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *