Efectul placebo dezvaluie capacitatea miraculoasa a organismului de a se autovindeca

Efectul placebo dezvaluie capacitatea miraculoasa a organismului de a se autovindeca

foto via geneticliteracyproject.org

O serie de noi studii indica faptul ca efectul placebo devine din ce in ce mai eficient in tratarea bolilor

Oamenii de stiinta privesc cu mirare o serie de noi studii in care grupurile care au primit un placebo au inregistrat rezultate similare celor care au primit medicamente si tratamente noi, experimentale. Experimente gresite? Medicamente si tratatmente experimentale fara efect? Mai degraba nu pentru ca grupurile tinta care au primit aceste tratamente au inregistrat rezultatele scontate de cercetatori. Doar ca rezultate similare au obtinut si grupurile care au primit placebo. Intre timp, stiinta denumita psihoneuroimunologie (PNI) readuce in actualitate ecourile practicilor samanice din vremuri imemorabile, practici bazate pe conceptul ca adevarata vindecare se afla in noi si ca avem puterea de a ne vindeca singuri!

Cand stiinta si spiritualitatea converg

Aceasta apropiere dintre domeniul spiritual si cel stiintific reprezinta o oportunitate fara precedent pentru oameni de a imbratisa stiluri de viata vibrante si sanatoase. Un studiu recent asupra metodei placebo vine din Canada, de la McGill University si a fost publicat in revista Pain, apartinand Asociatiei Internationale pentru Studiul Durerii.

Pilula din zahar da rezultate

Analizele indica faptul ca in experimentele clinice derulate in SUA in 1993, medicatia impotriva durerii s-a dovedit a fi cu 27% mai eficienta decat o pilula placebo. Insa in experimentele clinice din 2013, medicamentele impotriva durerii s-au dovedit a fi cu doar 9% mai eficiente decat pilula din zahar. Diferenta nu a fost atribuita de oamenii de stiinta unei eficiente scazute a medicatiei testate ci unui raspuns din ce in ce mai ridicat la efectul placebo. Cu alte cuvinte, pastila din zahar a devenit aproape la fel de eficienta ca medicatia specifica pentru tratamentul durerii. – Carolyn Gregoire in Placebo Effect Puzzle Has Scientists Scratching Their Heads.

Studiul despre care am vorbit se concentreaza asupra analgezicelor, insa rezultate similare au fost constate si in cazul antidepresivelor. Iar cum mai mult de 1 din 5 americani ia medicamente pentru afectiuni psihice, numarul persoanelor interesate de alternative si masuri preventive este in continua crestere. Yoga, meditatia, o dieta sanatoasa si exercitiile fizice nu pot fi luate sub forma de pastile dar se adreseaza direct tabloului mai larg al starii generale de bine, care este de multe ori trecuta cu vederea in practica medicala concentrata prea putin pe preventie si cu precadere asupra eliminarii simptomelor.

Desi un placebo nu poate fi o optiune viabila de tratament, exista si alte tratamente care, in medie, dau rezultate cel putin la fel de bune ca antidepresivele,asa cum sunt exrcitiile fizice si psihoterapia comportamental-cognitiva. Din cate stim, aceste alternative nu inrautatesc situatiile medicale ale celro care le incearca. – Irving Kirsch, Time Magazine

 Introspectia traumei personale

Toate acestea atrag atentia asupra capacitatii inascute a organismului de a se auto-regla, de a-si gasi echilibrul (homeostaza) si de a se vindeca. Te-ai astepta ca oamenii sa fie gata sa-si asculte organismul atunci cand acesta comunica cu noi prin simptome, si totusi facem exact opusul, luand pastile pentru a calma durerea, ignorand ceea ce simtim. Peter Levine, autor al lucrarii Waking the Tiger, este expert in rezolvarea traumelor si una dintre principalele voci in domeniul experimentarii somatice (Somatic Experiencing), tehnica prin care suntem invitati sa ne ascultam organismul si emotiile pentru a ne vindeca sau pentru a ramane sanatosi.

Dupa sute de ore de sesiuni cu clientii, Levine a inceput sa-si dea seama de modul in care corpurile clientilor sai vorbesc despre traumele suferite, chiar daca clientii prefera sa pastreze tacerea sau nu-si mai aduc aminte. Odata ce Levine ii conduce din nou prin experienta traumei suferite, organismul preia singur initiativa si finalizeaza ceea ce ramasese neterminat, incomplet. In plus, clientii sai beneficiaza si de o augmentare a gradului de constientizare a corpului, devin mai conectati cu ei insisi, isi pot modifica sau pot scapa de obiceiuri negative, obtin o echilibrare a sistemului nervos si un sentiment pozitiv ca sunt capabili sa faca singuri toate aceste lucruri.

De ce au oamenii nevoie sa fie calauziti, indrumati? Cel mai mare obstacol este cat de neatenti si de nefamiliarizati suntem cu propriile noastre senzatii fizice. Creierele noastre mari si sofisticate ignora nevoile corpurilor noastre. Ne-am obisnuit sa ignoram senzatiile de foame, de durere, de disconfort, pericol, dar si de placere, saturatie si implinire. Este extraordinar cat de usor ne putem reacorda organismul la aceste senzatii. De indata ce trecem pe aceeasi lungime de unda, modificarile incep sa se faca simtite – Peter Levine

Reteta pentru viitor

Mintea, credintele noastre, emotiile si stilul de viata joaca un rol mult mai important in ceea ce priveste starea noastra de bine decat ne-ar placea, poate, sa recunoastem. In timp ce cercetatorii se gandesc ce este in neregula cu efectul placebo si cum sa-l ocoleasca in studiile clinice ale noilor generatii de medicamente, din ce in ce mai multi oameni inteleg ca starea lor de bine ii priveste, ca sunt direct responsabili pentru sanatatea lor si ca aceasta nu tine de doctori si de medicamente.

Asa cum sublinia Carolyn Gregoire intr-un articol publicat in Huffington Post, “daca efectul placebo continua pe traiectoria sa actuala, companiile farmaceutice se vor confrunta cu dificultati din ce in ce mai mari de a-si convinge clientii sa cumpere noi medicamente.”

Invatand limbajul simptomelor si bolilor organismului, poti intelege ceea ce este reprimat sau ignorat in psihicul si emotiile tale si efectul pe care aceste reprimari le au asupra organismului tau. – Deb Shapiro, autor al lucrarii Your Body Speaks Your Mind

Carti poulare, precum Your Body Speaks Your Mind, reprezinta niste indicatori semnificativi ai emergentei unei noi paradigme in domeniul sanatatii. Stiinta si spiritualitate, creier si organism. O abordare echilibrata, holista, este reteta pentru bunastare. Asa ca trebuie sa va asumati ca sunteti principalul responsabil de propria sanatate, chiar daca nu stergeti numerele medicilor din agenda de telefon. Organismul iti va multumi daca-l asculti, emotiile tale se vor manifesta libere atunci cand va fi oportun si calitatea vietii tale va creste. Pastila de zahar nu este un panaceu, insa ne demonstreaza ca deja dispunem de o capacitate aproape miraculoasa de autovindecare in care insa am fost invatati sa nu avem incredere si de care am uitat.

Datorita mediului lipsit de stimuli si de gravitatie, terapia prin plutire este cea mai relaxanta experienta pe care o poti trai. Samadhi tank-ul este cel mai bun loc in care poti oferi ocazia trupului, mintii si sufletului sa se vindece.

Te asteptam la centrul de plutire Zen Float Spa!

Sursa: https://upliftconnect.com/power-to-heal-ourselves/?utm_source=facebook&utm_medium=link&utm_campaign=uplift&fbclid=IwAR2C9nOKaCImQEJbboJGX604tinD_kJ49CRBwJO_z4yIEO1jw0ozkePVKlk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *