Epigenetica – Cum ne influenteaza gandurile sanatatea

Epigenetica – Cum ne influenteaza gandurile sanatatea

Gandurile se transforma in chimie iar chimia ne face sanatosi sau bolnavi.

Functia mintii este de a crea coerenta intre ceea ce credem si realitate. Daca crezi ca exista o amenintare, semnalele acelei amenintari eliberate in sange vor pregati celulele organismului pentru un raspuns de protectie.  Exista insa o problema, poate ca amenintarea nu este una reala. Celulele organismului nu au de unde sa stie daca este o amenintare reala, ele nu fac decat sa raspunda la stimulii chimici pe care ii primesc de la creier. Ele nu primesc stimuli direct din mediul inconjurator.

Astfel, daca suntem convinsi ca suntem stresati, ajungem sa manifestam simptome ale stresului in fiziologia noastra chiar daca in mediul in care ne aflam nu exista un pericol real.

Devine clar ca prin ganduri, fie ca sunt pozitive, fie ca sunt negative, ne influentam organismul.

Aceasta idee ca prin ganduri ne putem controla viata nu este noua. Acum 2500 de ani Buddha spunea ca “ceea ce gandim, devenim”. Iar acesta este insusi principiul stiintei epigenetice: ceea ce gandesti se transforma in chimie si va determina starea ta de sanatate.

In concluzie, dupa 2500 de ani Buddha are in continuare dreptate iar acum am aflat si mecanismul: SEMNAL NERVOS + PROTEINA = STAREA ORGANISMULUI

Atunci cand starea nu este cea dorita si suntem bolnavi exista doar 2 factori care pot avea acest efect: fie PROTEINA, fie SEMNALUL. Desigur ca proteinele pot provoca boli pentru ca proteinele (sau genele) defecte provoaca disfunctionalitati. Proteinele defecte duc la functii alterate ale organismului care se exprima prin boli. Cat de multe dintre bolile noastre sunt provocate de proteinele defecte?  Mai putin de 1% dintre toate bolile existente sunt provocate de asa numitele gene defecte.

Rezulta ca cele mai multe boli au cauze direct legate de semnal si nu de gene.

Cum ne influenteaza semnalul sanatatea?

  1. Trauma – daca ai trecut printr-un accident si te-ai lovit la coloana, intrerupand fluxul de informatii de la sistemul nervos central la celule, atunci aceasta alterare a fluxului de comunicatii poate duce la o interpretare gresita a semnalului din partea celulelor receptoare.
  2. Toxinele – daca introducem substante toxice in organism asa cum sunt toxinele pe care le ingeram din hrana procesata industrial, acestea interfereaza cu transmiterea fluxului informational de la creier catre celule, distorsionand semnalul. Astfel, daca creierul transmite un semnal catre celule iar in calea acestui semnal se afla toxine, semnalul care ajunge la celule este alterat si in consecinta, comportamentul celulelor care au primit aceasta informatie poate duce la boli.
  3. Gandul – poate cea mai importanta cauza a imbolnavirilor pentru ca poate actiona chiar si atunci cand nu exista nicio trauma si niciun agent toxic in organism.  Gandurile noastre sunt transformate in reactii chimice in organism. De ce este important acest lucru? Daca suferim de o boala provocata de ganduri, acest lucru nu inseamna ca organismul este de vina, ci ca semnalul transmis este impropriu.

Astfel, dupa cum a devenit cunoscut mai recent, gandul  este principalul generator de probleme de sanatate de pe planeta, in special daca se manifesta sub stres. Pur si simplu nu este nimic in neregula cu organismul. Nu facem decat sa transmitem semnale neadecvate prin intermediul gandurilor negative, semnale care duc la manifestari sau reactii anormale ale organismului, pe care le numim boli.

Dr. Bruce Lipton – PhD in Epigenetica, Universitatea din Virginia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *